Skip to content

Document Header

24. март – Дан сећања на жртве НАТО агресије

24. март – Дан сећања на жртве НАТО агресије published on

Откривањем спомен облежја погинулим борцима ратова 1991-1999., у згради Општине Врњачка Бања и полагањем венаца на Спомен плочу погинулим борцима на Тргу културе, обележен је 24. март, Дан сећања на жртве НАТО агресије.MMP_8952

Тог 24. марта 1999. године, сирене су најавиле налете „милосрдног анђела“ чиме је почео напад НАТО алијансе, на нашу земљу. Ваздушни напад, НАТО алијансе, у чијем je саставу било 19 држава, са знатно већим економским потенцијалом од тадашње Савезне Републике Југославије, трајао је пуних 78 дана. За тих 78 дана гађани су мостови, путеви, фабрике, болнице, градови, села… Страдало је преко 2500 невиних жртава.

Поводом,  24. марта, Дана сећања на жртве НАТО агресије, у просторијама Општине Врњачка Бања откривено је спомен обележје страдалих бораца ратова 1991-1999. године, коме су осим представника локалне самоуправе присуствовали чланови породица и пријaтељи страдалих у ратовима 1991-1999. године.MMP_8957

Након откирвања спомен обелжја, сви присутни су се упутили ка Тргу културе,  где је у организацији СО Врњачка Бања и Удружења ратних војних инвалида и породица погинуллих бораца 91-99 Врњачка Бања, одржана Комеморативна свечаност „Живите у нама“. Помен страдалима је служио протојереј Саша Ковачевић. Присутнима се обратила Живана Красић, председница Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца 91-99 Врњачка Бања и још једном поставила питање – Зашто се све то догодило?

У програму је учествовао хор КУД-а „Врњачки вез“, као и ученице осмог разреда ОШ „Попински борци“ одељење у Пискавцу. Јана Милошевић је том приликом изговорила речи песме „О пореклу“ Десанке Максимовић, док је Зорана Бежановић прочитала свој ауторски рад „О страдању 1999. године“.

Осим чланова породица и пријатеља погинулих бораца, венце су положили и представници Удуржења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца 91-99 Врњачка Бања, Удружење бораца Горски вукови. Испред Општине Врњачка Бања венац су положили председник општине Бобан Ђуровић и заменик председника Андрија Боћанин, представници Скупштине Општине Врњачка Бања председник Родољуб Џамић и заменик Иван Радовић, као и чланови Општинских одобра Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

У свом обраћању, председник Врњачке општине Бобан Ђуровић је рекао да обележавамо данашњи дан сећањем на наше храбре и драге борце, који су своје животе положили на олтар слободе.MMP_8968

„Има ли ичег већег од живота који се даје у одбрани слободе своје земље. Тако су и наши: Дејан Цветљанин, Живан Петровић, Дејан Петковић, Срђан Лакићевић, Дејан Миленковић и Миодраг Богосављевић, своје младе животе даровали одбрани своје домовине, храбро се борећи као припадници својих војних јединица. Данашња Комеморативна свечаност, која симболично носи назив „Живите у нама“, је израз нашег поштовања и пијетета према младим животима, према Дејанима, Срђану, Миодрагу, Живану. Њих се морамо увек сећати. Они ће увек живети у нама. Њиховим породицама, пружаћемо потребну помоћ, њиховој деци помагати у школовању и запошљавању, њиховим родитељима да ублажимо бол и умањимо тугу за њиховим синовима. Данас су нам приоритет и обавеза изградња нових, бољих односа, стварање услова за запошљавање младих, изградња објеката инфраструктуре, подизање нивоа живота, даљи развој Врњачке Бање као туристичког и лечилишног места, нових облика туристичке понуде. Србија је у изборним активностима, и крајем априла, бираћемо нови састав Скупштине Србије и локалне власти у општинама и градовима. То је и прилика да бирамо младе, вредне, стручне и проверене кадрове, да се залажемо за боље услове живота и рада, да нам предузећа функционишу, да се развија наша општина. Само на такав начин одужићемо се нашим борцима…Њима који ће и даље живети у нама. Нек им је вечна слава и хвала“, речи су којима је Ђуровић завршио своје обраћање.

С.У

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial