Skip to content

Document Header

Одржана конференција за новинаре у ПУ Краљево

Одржана конференција за новинаре у ПУ Краљево published on

Тема конференције за новинаре која је одржана 28. септембра 2016. године  била је презентација резултата рада  Полицијске управе Краљево за период од јануара до августа 2016. године.mup-1

На конференцији је говорио  Марко Јордовић,  начелник ПУ Краљево. Марко  Јордовић рођен је у Краљеву, где је завршио основну школу и Гимназију, а на Универзитету у Београду, економски факултет. Начелник је од 22. јуна 2016. године.

„Резултати рада превазилазе резултате рада претходних година, који је за ову годину импозантан. Примарна делатност је сузбијање кривичних дела, а један од њих је и проблем везан за наркотике, који као друштвени проблем датира одавно. Од фебруара извршено је 157 заплена, од тога 16 кг марихуане и осталих врста  наркотика. Лица су процесуирана, и очекује се судски епилог рада .

Малолетнички криминал, као један од аспеката рада полиције је у порасту.

У последње време дошло је до ескалације  кривичних дела – насиља у породици. Све чешћи су сукоби супружника, родитеља и деце. Тим поводом је формиран тим полицијских службеника који раде на сузбијању овог проблема. Тим има задатак да се на најпрофесионалнији начин бори против ове врсте насиља.

Полиција се бави личном и јавном безбедношћу свих наших грађана, укључујући при том стабилан ред и мир у граду, што је приоритет. То је основна делатност, стуб функционисања полиције Такође, лична и имовинска сигурност грађана је на завидном нивоу. Већина извршиоца прекршаја је  санкционисана.

Поред јавног реда и мира, још једна делатност полиције је и  безбедност у саобраћају. Присутна је превентивна делатност и контрола у саобраћају- појачана контрола возача на алкохол, везаност сигурносних појасева, провера исправности возила. До сада је санкционисано 23 хиљаде прекршаја у саобраћају. Апелује се возачима да буду максимално опрезни, да не користе алкохол.mup-2

У последње време све присутнији је и проблем са мигрантима, који преко заједничке тачке прелаза  са АП  КиМ, на Рудници, покушавају да илегално  уђу на територију Републике Србије. Припадници МУП-а успевају да пронађу та лица и откажу им боравак у Србији. Овај проблем за сада још није ескалирао.

Делатност полиције  је и сузбијање кријумчарења недозвољене и акцизне робе. Извршено је  26 заплена акцизне робе , од тога  11 хиљада боксева цигарета, 600 кг резаног дувана.Укупна вредност  акцизних производа износи око 18 милиона динара.

Што се тиче општег криминала, укупно је извршено 1255  кривичних дела, од којих хе расветљено 40 %. Није било нерасветљених тешких кривичних дела на територији Рашке, Краљева и Врњачке Бање“ истакао је Марко Јордовић, начелник ПУ Краљево.

Рад полиције у локалној заједници састоји се  и из рада на пројектима „Безбедно детињство – развој безбедносне културе младих“ и „Полиција у локалној заједници“ на теме „Злоупотреба алкохола и наркотика“, „Безбедно учешће деце у саобраћају“ , „Упознајмо полицију и спречимо вршњачко насиље“ и друге,   који се односе на едукацију малолетних лица , и у којима су ангажовани сви друштвени чиниоци у решавању овог проблема.

Излагање је пропраћено  мултимедијалном презентацијом , коју је водила Јелена Лазовић, аналитичар Полицијске управе.

 

Н.П.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial