Skip to content

Document Header

42. Међународни сајам туризма

42. Међународни сајам туризма published on

42. Међународни сајам туризма под слоганом ,,ПУТ ПОД НОГЕ”

Међународни сајам туризма, одржан 42. пут у Београду од 20- 23. фебруара, сматра се најзначајнијим  у овом делу Европе. Сваке године око 900 излагача из 40 земаља света представља своје туристичке понуде, а земља партнер овогодишњег Сајма, била је Египат, под слоганом „Овде је све почело“. Словачка, Шри Ланка и Кенија први пут су биле присутне ове године, а најпосећеније су биле хале у којима су излагале земље гости, Србија, као домаћин, покрајина Војводина, домаће бање, планине и салаши.

Као и ранијих, и ове године су сваког дана одржаване презентације локалних туристичких организација. Било је великих попуста на куповину туристичких аранжмана који су се кретали од 5 а негде и до 50 одсто. Сајам је имао и  сродне изложбе, Међународни сајам вина „BeoWine“ и Међународни сајам опреме за хотелијерство и угоститељство.

Министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић, изјавио је на отварању 42. Међународног сајма туризма, да је прошла година била година оборених рекорда, док ће ова, бити година реформи и улагања у туризам Србије. Он је додао да ће ове године држава низом мера пружити додатну заштиту путницима и радити на побољшању нивоа услуга у туризму.

Од 1. јануара почела је примена два правилника, по новом Закону о туризму, како би се обезбедила додатна заштита путника и спречиле преваре и злоупотребе којих је било у претходном периоду.

На овај начин, око милион и 300 хиљада домаћих туриста, који сваке године путују преко агенција, имаће већу сигурност.

Љајић је најавио да ће у априлу почети да се у потпуности примењује централни информациони систем „е-турист“. То ће доста значити туристима у смислу добијања већег квалитета услуга, док ће угоститељима олакшати пословање.

Љајић је рекао да се у 2020. години очекује око четири милиона домаћих и страних гостију и више од 10 милиона ноћења.

Врњачка Бања имала је и ове године успешну промоцију туристичких капацитета и у односу на претходне, неупоредиво већи квалитативни и квантитативни потенцијал које се огледа најбоље кроз призму хотела „Тонанти“, „Цептер“, „Фонтана“„Соларис“, „Слатина“. Њихове овогодишње понуде промовисане су на импресивном штанду Врњачке Бање у организацији Туристичке организације, а посебне штандове имали су „Врњачке терме“ и увек одличан „Меркур“, вила „Опера“ и „Пансион „Вук“.

Ми смо премашили милион ноћења и Врњачка Бања је у новом циклусу развоја, место које очекује „долазак“ аутопута, развој у пуном капацитету аеродрома „Морава“. Статистика нам показује тренд пораста страних гостију, рекао је Бобан Ђуровић, председник Општине. Нама је приоритет развој планине Гоч, урадили смо пројекат који ће сигурно оплеменити и употпунити садржај  Гоча, а то ће свакако продужити боравак гостију у Врњачкој Бањи и саму туристичку сезону. Определили смо новац из буџета око 40 милиона и 50 милиона из Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Ове године ћемо започети и завршити радове око Гоча али нам је јако важан и „Аква“парк који ће бити  капацитета 5000 купача и који отварамо пред лето истакао је Ђуровић.

-Већ у првом делу године, биће отворени хотел „Парк“ и комплекс од пет затворених и три отворена базена „Врњачке терме“. Имаћемо и отворен хотел „Пегаз“, један од највећих велнес центара у Србији. У поступку смо издавања дозволе за  тржни  центар површине 20 хиљада квадрата са подземном гаражом на две етаже. Инвеститор је поверио посао фирми која има франшизу за довођење брендова у тржни центар, тако да ћемо имати „Синеплекс“ биоскоп, простор за „Мекдоналдс“, куглану и трговинске брендове, доста нових банака, а ту ће бити и експозитуре садашњих хотела. Биће то нови амбијент Врњачке Бање, када ће изградњом тог објекта, бити проширена променада од садашњег кафеа „Ин“ до ресторана „Бела лађа“. Врњачка Бања наставља да се развија и наш концепт се не заснива на визијама и идејама, већ на ономе шта смо урадили и шта ћемо наставити да радимо, рекао је Бобан Ђуровић, на штанду Врњачке Бање, који је у много чему доминирао на 42. Међународном сајму туризма. Бројне личности из јавног живота увеличале су својим присуством на штанду промоцију Врњачке Бање, између осталих Амбасадори Кипра и Белорусије, њихове екселеције,  Константинос Елиадес п Владимир Чушев, музичари Дејан Цукић, Рамбо Амадеус,Игор Лазић Нигор, рок критичар Петар Пеца Поповић, глумци Тихомир Станић, Ирфан Менсур и други. На затварању овогодишњег Сајма туризма, остаје препорука врњачких туристичких посленика у складу са овогодишњим слоганом. „Пут под ноге“ и правац Врњачка Бања, која ће бити све ближа, региону, Европи и свету.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial