Skip to content

Document Header

75 година од битке на Попини

75 година од битке на Попини published on

Пре 75 година одиграла се битка на Попини, а у знак сећања на исту, минутом ћутања и полагањем венаца на Споменику палим борцима на Попини, одата је пошта.popina-1

Сада већ давног 13. октобра 1941. године, Врњачко-трстенички партизански одред и Драгосињачка чета Краљевачког партизанског одреда, водили су на Попинској реци, вишечасовну борбу, против тзв. “Борбене групе мајора Вилермута” – јаке немачке групације, од преко 1000 добро наоружаних војника, с намером да се заустави продор немачких јединица према Ужичкој републици, првој ослобођеној територији у тадашњој Европи.
Око четири сата ујутру, тог 13. октобра 1941. године, Немци су кренули према Попинској реци. Убрзо се развила жестока борба. Велики део партизана, у време немачког напада био је на спавању у оближњим кућама, колибама или су били склоњени од невремена, јер је целе ноћи падала киша. Како су Немци осетили снажан отпор, отворили су жестоку ватру. Њихова артиљерија почела је немилице да туче по јунацима са Попинске реке. Иако је претпрео велике губитке у борби на Попинској реци, Врњачко-трстенички партизански одред је наставио да се бори против окупатора, у околини Краљева.popina-2
На споменику стоји текст “Овде је 13. октобра 1941. године, пало јуначком смрћу против фашистичких окупатора за слободу, правду и срећу нашег народа 42 партизана Краљевачког партизанског одреда”.
У име општине Врњачка Бања венце су положили председник и заменик СО Врњачка Бања, Иван Радовић и Дане Станојчић, делегација општине Трстеник, општинске организације СУБНОР-а Врњачке и Трстеничке општине, Удружење ратних војних инвалида, представници ОШ “Попински борци” и представници ОО СПС Врњачка Бања.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial