Skip to content

Document Header

АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЛАШТВА КРВИ У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА

АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЛАШТВА КРВИ У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА published on

Традиционалну акцију добровољног давања крви организовао је Црвени крст Врњачке Бање у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије 11. априла у Гимназији и Угоститељско туристичкој школи.

ЖИВОТ ЈЕ КРВ, А КРВ ЈЕ ЖИВОТ

Јавило се 97 потенцијалних давалаца, а прикупљене су 84 јединице крви. Први пут, крв је дало 58 лица. Куриозитет акције је да се за првих пола сата јавило преко 20 давалаца. Осим средњошколске омладине у акцији су учествовали и вишеструки даваоци крви. Слободан Дишовић, секретар ОО Црвени крст изразио је захвалност руководствима школа на подршци и изванредној сарадњи, а свим даваоцима упутио је речи похвале за исказану хуманост на делу.

Због додатног интересовања и прилива давалаца, акција је продужена за два сата. Живот је крв, а крв је живот. И живот и крв немају цену, вреде далеко изнад материјалног. Сви даваоци крви могу да се поносе својом хуманишћу јер су предани спасиоци небројених људских живота. Свест о томе колико је значајно добровољно давање крви још увек није на довољно виском нивоу. У нашој земљи потребно је да буде 40 даваоца крви на 1000 становника – 4%, а има их око 3%. Врњачки средњошколци били су мотивисани и постали део велике породице хуманих људи.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial