Skip to content

Document Header

Аутобуска станица у Врњачкој Бањи добила лиценцу бр. 1

Аутобуска станица у Врњачкој Бањи добила лиценцу бр. 1 published on

Аутобуска станица у Врњачкој Бањи је прва станица у Србији која је добила лиценцу за пружање станичних услуга. Лиценцу под редним бројем 1,  ЈП „Нови Аутопревоз“ добио је 11. јануара 2018. године. a.s. 11

ЈП „Нови Аутопревоз“ морао је да испуни бројне услове, а један од најважнијих је власништво над аутобуском станицом. По речима директора ЈП „Нови Аутопревоз“ Ивана Дуњића захваљујући разумевању Општине која је била власник станице у кратком року је власништво пренето на „Нови Аутопревоз“.licenca 1

-Аутобуска станица у Врњачкој Бањи је прва од 127 станица у Србији која је добила лиценцу за пружање станичних услуга. То је једна велика сатисфакција за нас, имајући у виду да смо уложили доста времена, труда и енергије да би смо добили сву лиценцу. Ово представља и велики успех за нас као јавно предузеће и за Општину Врњачку Бању. Овом лиценцом смо успели да обезбедимо сигурни годишњи приход од 28 милиона за „Нови Аутопревоз“, а за своје запослене сигурну егзистенцију и сигурна радна места.  Предузеће које не добије лиценцу добиће статус стајалишта и неће моћи да наплаћује улазак аутобуса на станицу, односно перонизацију, што значи да остаје без значајног прихода. Лиценца је важна за категоризацију аутобуске станице која се такође одражава на приходе.

Предлогом Министарства саобраћаја, након добијања лиценце, предложили су нам да извршимо нову категоризацију. На састанку у Привредној комори у Београду одлучиће се по којим критеријумима ће се вршити категоризација аутобуских станица, с обзиром да ће на основу остварених бодова приликом категоризације моћи да се формира цена за наплату уласка аутобуса, односно перонизација.

ЈП „Нови Аутопревоз“ основан је 2013. године, и до пре девет месеци пословао је са губитком. Ситуација се мења од марта 2016. године када на чело предузећа долази Иван Дуњић, и како је сам рекао затекао је предузеће у веома лошем стању, како финансијском, тако и у организационом смислу, плате су касниле, дуг за струју износио је око три милиона динара, а сама аутобуска станица била је у катастрофалном стању,  паркинг сервис је имао одређене проблеме у начину функционисања, тако да целокупна слика предузећа није била ни мало сјајна.  У претходној години „Нови Аутопревоз“ постављен је на здраве основе. Финансијска консолидација омогућена је из измиривања дугова и реновирање станице из сопствених средстава.  2017. година је од оснивања предузећа прва година од које позитивно пословало.  Остварили смо раст прихода у у односу на прошлу годину од 32 одсто: аутобуска станица забележила је раст прихода од 11 одсто, паркинг сервис 22 одсто, туристички возић 28 одсто. Све нам је то омогућило да из сопствених извора финансирамо сређивање аутобуске станице, а што нам је омогућило аплицирање  за лиценцу за пружање станичних услуга.direktor a.s.

У „Новом Аутопревозу“ ове године настављају да реновирају аутобуску станицу. Следе потпуна реконструкција тоалета и туристичког возића,  пресељење  пословних просторија из управне зграде на станицу. У међувременун биће отворена мењачница и постављен банкомат, а ускоро би требало да једном великом трговинском ланцу буде издат и ресторан.

 Врњачка Бања може  да буде поносна  због изгледа аутобуске станице. Станица има 14 камера за видео-надзор, савремени систем за обавештавање путника и око 3.000 метара квадратних комфорног пословног простора. Перони се редовно одржавају, а целокупан изглед употпуњују нове канте за отпатке и опушке. Све се то одразило и на промет путника.  У току дана има око 200 полазака дневно, око  900 путника у току дана, а у време новогодишњих празника буде и  дупло више путника.a.s. 2
Иначе , до краја фебруара ове године, све аутобуске станице у Србији мораће да поседују лиценце за пружање станичних услуга које издаје Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Предузеће које не добије лиценцу добиће статус стајалишта и неће моћи да наплаћује улазак аутобуса на станицу, односно перонизацију, што значи да остаје без значајног прихода.

 

Н. П.

 

 

 

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial