Skip to content

Document Header

Аутомобили старији од 15 година мораће два пута годишње на технички преглед

Аутомобили старији од 15 година мораће два пута годишње на технички преглед published on

Сви аутомобили старији од 15 година мораће два пута у току године на детаљан технички преглед – то су новине правилника усвојеног 5. маја, а који ступа на снагу 5. јула. Статистика показује да је у Србији око 30 одсто аутомобила старије од 15 година.automobili 1

Новост је да ће аутомобили старији од 15 година морати два пута на технички преглед током године.

Како су надлежни из МУП-а Србије рекли, нови Правилник о техничком прегледу возила почиње да се примењује 5. јула 2018. године. Одредбе закона које се односе на вршење шестомесечног техничког прегледа возила, као што су возила старија од 15 година, примењиваће се на возила којима се након 5. јула 2018. године буде издавала регистрациона налепница, тако да ће први шестомесечни технички преглед возила, у складу са новим прописима, почети да се врши након 5. јануара 2019. године..

До сада многи нису наплаћивали услуге техничког прегледа јер су то покривала осигурања приликом куповине полиса. По новом, цену техничког прегледа прописаће законодавац, али у Удружењу техничких прегледа имају већ неку основу за разматарње с обзиром на ангажовање простора и радника.

Власници аутомобила старијих од 15 година мораће да плате оба обавезна техничка прегледа јер ће они морати такође два пута да проведу по 30 минута годишње на линији па ту, кажу власници техничких прегледа, нема попуста.

Надлежни тврде да више неће бити гледања кроз прсте многима који мисле да ће заобићи закон тако што ће пронаћи везу.

На техничким прегледима мериће се издувни гасови. Свако ће морати да задовољи бар ону емисију коју фабрички има то возило.

Они који су скинули катализаторе мораће да их врате или уграде нове.

Технички преглед неће више бити само формалност, већ озбиљна провера возила, а ове мере односиће се и на аутобусе и камионе.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial