Skip to content

Document Header

Барон у Морави

Барон у Морави published on

Дунавски стакленооки барон  одлучио се на узводну регату Моравом, па тако стиже Јужном Моравом до Лесковца, а Западном до Краљева. Добро дошао стакленооки.staklenooki baronНије смуђ  у Западну Мораву случајно дошао. Обиље хране по моравским затокама и вировима ову реку чине готово идеалним стаништем за њега. Познат као предатор и ноћни ловац, са доласком мрака прилази обали и креће у свој пир. Моравски камењари и дужи шљунчани потези, они код којих је стрма обала, места су где ћете га ноћу најчешће наћи. Оборено стабло у води, крш и лом омиљено је ловиште овог ултиматфајт предатора.

Задовољство је погодити моравски смуђевски цуг, период  када се ова риба интезивно храни.Тај временски период везан је за кретање кедера који мењају локацију односно премештање смуђева који иду за тим кедерима. Један типичан  цуг је у раним јутарњим сатима и један вечерњи цуг пред смркавање. Хватање цуга подразумева премештање риболовца узводно или низводно, у зависности од тога где су се и кедери померили.То је она предност вараличара у односу на риболовце дубинкаше који смуђа стрпљиво чекају  на једној локацији а он се уопше не појави јер се пре тог времена најео.

Цуг је свакако најидеалније време вараличарења и прилика да се превари неколико лепих примерака. Када то знамо, тада можемо да приступимо правилном одабиру варалице и њеној исправној презентацији. Зато се прихватите штапова, крените на Мораву и упецајте смуђа за вечеру.

Веселин Б.Стодић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial