Skip to content

Document Header

Београдски међународни сусрети писаца у Врњачкој Бањи

Београдски међународни сусрети писаца у Врњачкој Бањи published on

У оквиру Београдских међународних сусрета писаца, манифестације која се организује већ 54 године, Врњачка Бања угостила је неколико књижевника.Susreti pisaca

Књижевно вече посвећено поезији организовано је у врњачкој Библиотеци 21. септембра. Публика је имала привилегију и задовољство да чује стихове међународно признатих песника.Фарид Хусеин из Азербејџана казивао своју песму Са усана Ахматове. Петер Гериш из Немачке поделио је са присутнима  песме Мој поглед уназад на пољану обухваћену ратом и Мора. Предраг Бјелошевић из Републике Српске представио се са песмама Господу себе водим, О, облик савршенства и делом поеме Снивачима из несна. Вјечеслав Купријанов, говорио је стихове својих песама Снег и Смех. Наталија Румарчук, такође из Русије, рецитовала је Пушкинове бајке, а Словенац Есад Бабачић своју песму Понекад. Архимедов виноград, назив је песме коју је казивала чешка песникиња и прозни писац, Лидије Романска.

По речима Живорада Ајдачића, генералног секретара Културно-просветне заједнице Србије, ове године, поводом 150 година од смрти, организован је омаж Шарлу Бодлеру. Такође, обележено је  и 125 година од рођења Милутина Бојића, век од смрти Владислава Петковића Диса, али и 450 година од рођења великог дубровачког комедиографа Марина Држића, 125 година од рођења српског нобеловца Иве Андрића, 250 година од рођења народног песника и гуслара Филипа Вишњића и 25 година од смрти Борислава Пекића. Тридесет три песника из двадесет две земље овековечило је своје песме у Зборнику „Кроз шуму симбола“.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial