Skip to content

Document Header

Бриџ клуб “Врњачка Бања” у Првој савезној лиги

Бриџ клуб “Врњачка Бања” у Првој савезној лиги published on

Бриџ клуб “Врњачка Бања” је након кратке паузе поново члан најјаче српске лиге. До тог успеха су стигли након победе над фаворизованом екипом „Срце“ из Ниша.Bridz ekipa

О успеху врњачких бриџиста смо разговарали са Драганом Стојковићем бриџ велемајастором, једним од чланова победничке екипе и актуелним прваком Србије у парском бриџу.

   – У Ниш смо отишли ослабљени, екипа „Срце“ је врло јака, имају и два сребрна велемајстора и пар националних мајстора у својим редовима, али смо се на крају вратили са резултатом који смо прижељкивали. Били смо ослабљени за неиграње Дејана Пријовића, Дејана Цураковића који нису могли да дођу из Београда и Владимира Нешића.

Победничку екипу су чинили: Младеновић Марко из Чачка, наш дугогодишњи члан,Мариновић Бошко из Београда, те врњчани Владан Ђорђевић, Дарко Радосављевић и Драган Стојковић. Врњачки бриџисти ће се у првој лиги такмичити са још седам клубова. Стојковић истиче посебно Новосадски бриџ клуб као јак и као екипу која носи епитет фаворита заједно са Црвеном Звездом. Српски бриџ савез иначе има три подсавеза: Војводину, Београд и Централну Србију. Титуле су у бриџу су сличне онима у шаху. Постоје три велемајсторске (златна, сребрна и бронзана), затим такође три мајсторске (национални, регионални, клупски), затим следи мајсторски кандидат, те првокатегорници и другокатеогорницу, док се на самом почетку налазе почетници.

  – Централна Србија има право на три тима у првој лиги и ми смо један од та три тима. Новосадски бриџ клуб је реално најјачи клуб у Србији у овом тренутку, мада се прошле године десило изненађење и бриџ клуб Савски БГ је победио. Основни циљ је да останемо у лиги. А све преко тога, попут пласмана у полуфинале би за нас био велики успех.

Први термин за мечеве у првој лиги је почетком новембра. Од играча се рачуна и на Пријовића и Цураковића, који сада нису наступали. Рачуна се и на младог и талентованог Марка Сеизовића, који је прешао да студира у Београд.

О томе колико се дуго бриџ игра у Врњачкој Бањи и каква се су позиције клуба Стојковић каже.

  – Бриџ се у Врњачкој Бањи игра већ неких двадесет година отприлике. Најзаслужнији за то је Ђорђе Дуњић. Од тада отприлике датира и сама лига, а први већи турнир је био 2000. године у нашем граду. Као бриџ клуб Врњачка Бања радимо од 2011. године. Нажалост своју просторију немамо, имали смо је, али нисмо могли да је плаћамо и одржавамо. Помажу нам Општина и Спортски савез. Средства добијамо за организацију турнира, а лигу сами финансирамо. И даље имамо огроман ентузијазам. Бриџ игра одређени мањи круг заинтересованих. Пуно људи није ни упознато ни са самом суштином игре. У Краљеву у математичкој гимназији су имали покушаја омасовљавања  где су се појавили млади људи који су добро напредовали, али их одлазак на факултете, одањио од бриџа.

Бриџ клуб неретко наступа и ван граница земље и са тих гостовања носи лепе успомене.

  – Ове године смо играли у Пули, на једном од већих турнира у Европи. Око хиљаду учесника је било, неки од најбољих европских играча, то треба видети и доживети. Рецимо Јанкуловски из Пољске који је некадашњи светски првак. Екипе су биле са разних страна, тако смо у првом колу играли против екипе из Кувајта. Имамо још неке турнире изван Србије. Играли смо у Бугарској, затим у Охриду, тамо је било прелепо, али је тај турнир угашен. Бања Лука је такође има добар турнир, Вуковар такође.

Бриџ клуб Врњачка Бања је познат и као добар организатор турнира у нашем граду. Већ две године за редом се отворено парско првенство Србије организује у Врњачкој Бањи. У пару са Марком Младеновићем, такође бриџ велемајстором наш саговорник Драган Стојковић је победник отвореног парског првенства Србије. Каже да након тог успеха примећује већи поштовање противника у игри са њим. Организацију турнира сматра великим изазовом, пошто на њега долази око сто педесет играча, али очекује да ће то бити успешно реализовано, као и претходних година. А посебно наредне 2018. године када наш град слави 150 година организованог бриџа.

Н.Ц и М.С  .

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial