Skip to content

Document Header

“Чарапани из суседства” у Врњачкој Бањи

“Чарапани из суседства” у Врњачкој Бањи published on

Oрганизација People to People Serbia (Људима од људи) из Крушевца  осмислила је и реализовала  пројекат “Čarapani from the Neighbourhood-Roma and non Roma young people advocating for human rights” који је подржан  од Европске омладинске фондације Савета Европе.car. 1

Ово је локални пројекат који је реализован захваљујући успешно оствареној сарадњи са Културним центром из Крушевца, као и Канцеларијом за младе.  Групу која учествује у пројекту чине млади од 18-25 година, укључујући младе Ромске националне мањине и младе са инвалидитетом, што  је допринело значају рада  организације „Људима од људи“, који подразумева једнако учешће за све, равноправност и толеранцију које се незаобилазно подстичу и шири свест о истим.

Полазници на овом пројекту,  као и главни менаџер пројекта Весна Савић и Милена Тодоровић, предавач уметничког процеса, били су   гости Врњачке Бање у периоду од 4. до 10.  јуна  у Хотелу „Лидер С“.

По речима Милене Тодоровић пројекат се састојао из основних активности у виду седмодневног семинара, затим презентације рада у виду представе, као и практичног дела који укључује примену наученог у пракси, реализацијом сопствених кратких радионица од стране учесника поменутог семинара. На тај начин учесници су имали не само прилику да науче како да осмисле радионицу, већ  су стекли личне вештине и знање путем неформалног образовања које директно доприноси професионалном развоју и напретку.carap.
Семинар је  окупио је младе из локалне заједнице града Крушевца. Приступ и технике рада које су овом приликом коришћене су технике савременог плеса и позоришне методологије. Учесници пројекта су били заинтересовани за тему људских права и инклузије, методологије савременог плеса и театра, као и они који су  желели да унапреде своје социјалне и личне вештине. Претходно искуство учесника  са методологијама савременог плеса и позоришта није било неопходно. Пројекат  је имао ограничен број места, тако да је било укупно двадесет полазника.
.
Назив “чарапани” је свима добро познат с обзиром да се у историји помиње као друго име за становнике Крушевца. Ово је била и прилика да се  искористи полазно становиште међуљудских односа, а то је свест и спознаја о томе шта значи наћи се на месту друге особе или како се у народу каже “бити у туђим чарапама“.

„Желимо да изразимо велику захвалност Културном центру Врњачке Бање који нас годинама подржава и прати наше активности“- истакла је Милена Тодоровић. .

 На основу семинара и интензивног активног доприноса учесника и учесника, као и имплементацијом радионица које су осмислили на основу искуства који су стекли, организација Људима од људи припремиће електронско упутство. Оно ће представљати алат за рад, приказ и едукативни материал који се ослања на методе рада и тему пројекта а резултира перформансом као још једним важним начином да се пошаље снажна порука и скрене пажња на друштвене теме које нас окружују. Електронско упутство ће бити доступано на веб сајту организације http://people2peopleserbia.org/

Разговарали смо и са полазницима семинара.carapani c - Copy

Стефан Марковић из Крушевца који има 21. годину и на пројекат је дошао преко Културног центра истакао је да је учешће на семинару велико искуство за њега и колеге, на коме су много тога научили. С обзиром да се бави глумом, није се до сада сусретао са оваквим начином , приступом учења, које је много занимљивије, и све  научено на семинару може много да користи у приватном животу. Брига о другима, помоћ другима је нешто што су сви овде научили. Само размишљање, поглед на свет, понашање је након овог семинара другачије, позитивније.  Ово је једно веома позитивно искуство., и иако се нису познавали, учесници семинара су сада као једна породица. У Крушевцу настављају са радом путем радионица“.

Тамара Радевић, 21. година из Крушевца изјавила је следећ:  „Изузетна ми је част и задовољство што сам позвана на овај семинар, и што имам прилику да радим са овако дивним људима. Искрено, раније нисам имала искуства са овим типом радионица, и први дан сам имала утисак да се нећу снаћи. Али, како је време пролазило, видела сам да није уопште тешко и и да у свима нама леши неки глумац, уметник. Радионице су изузетнио занимљиве и јако ми се допадају, и не само што помажу колегама који се баве глумом , него и нама. Већину наученог овде можемо да применимо и у приватном животу и на некол личном плану“.

Иван Богићевић из Крушевца 20 година доша је преко Културног центра Крушевац на семинар.Када је сазнао за семинар, прихватио је учешће као изазов. Како каже то је још једно искуство више у животу. „На семинару је било веома занимљиво, врло корисно. Свидело ми се то што људи који можда мање знају да глуме, или  који не глуме уопште, могу да се снађу као да су читавог живота били на бини.Радионице томе и служе: да се сви максимално укључе у рад и да раде подједнако.  Сви су једнаки, нико није мање битан, нико није више битан, сви су подједнаки. То је заправо сврха свега- да сви будемо једнаки и да функционишемо као један тим, једна душа, што је на овом пројекту јако изражено. Помажемо се међусобно, излазимо једни другима у сурет, велика је флексибилност“ рекао је Иван.carapani predstava - 33

Интензиван уметнички рад резултирао је  јавном презентацијом у виду представе под називом “Чарапани из суседства” у Врњачком биоскопу 10.јуна. Сви посетиоци били су  сведоци снажне поруке коју су  учесници  послати својим извођењем.

Н. П.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial