Skip to content

Document Header

„Црвени крст Врњачке Бање путем хуманости у свој нови век“

„Црвени крст Врњачке Бање путем хуманости у свој нови век“ published on

У општинској организацији Црвеног крста Врњачке Бање 20, 21 и 22. октобра организовано је низ активности.цр.крст 1

На Факултету за хотелијерство и туризам је 20. октобра Црвени крст у сарадњи са Службом трансфузије Војно медицинске академије из Београда успешно организовао акцију прикупљања крви. Сакупљено је 40 јединица крви, а поред студената учесници у акцији били су радници Електродистрибуције. Истог дана поподне испред Одмаралишта Електродистрибуције дочекане су делегације Црвеног крста из Бугарске – Софије и Габрова и делегација Црвеног крста из Пландишта које су се одазвале позиву нашег Црвеног крста као наставак пријатељске и дугогодиснје – међународне сарадње.

Сутрадан, 21. октобра дочекани су гости: Драгослав Карић, стручни сарадник за организацију из Црвеног крста Србије, делегација из побратимских Сремских Карловаца и ОО Црвеног крста из Врања. Представнике свих делегација Црвеног крста у кабинету председника примио је Иван Џатић, заменик председника Општине. Поздрављајући госте, Џатић је представио Врњачку Бању као туристичку дестинацију, и најавио обележавање великог јубилеја Врњачке Бање -150 година организованог бављења туризмом.

-Ранијих година када поменете Врњачку Бању прва асоцијација била је место намењено бањском лечењу. Ми смо се потрудили да Врњачка Бања не буде синоним само за здравствени туризам – уредили смо Централни бањски парк, изградили смо модерне саобраћајнице и подигли укупну инфраструктуру на виши ниво, развијамо све више спортски туризам. Током лета организујемо бројне манифестације и културне догађаје, од којих верујем да сте чуло за Лав Фест који је увршћен у десет најбољих европских фестивала младих, ту је Врњачки карневал, Фестивал озбиљне музике, фестивал филмског сценарија и др. Зацртали смо циљ да на годишњем нивоу остваримо милион ноћења, то је бројка коју смо имали 1981. године када смо по туристичком промету били у равни са Дубровником. У Врњачкој Бањи гради се пет нових хотела високе категорије тако да верујемо да ће Врњачка Бања, у наредном периоду бити атрактивна туристичка дестинација како за домаће тако и за иностране туристе, рекао је, између осталог, Иван Џатић.

Он је, овом приликом похвалио ангажовање и рад Слободана Дишовића  и председнице Црвеног крста др Весне Малићанин на неговању пријатељстава и успостављању нових видова сарадње на међународном плану.

Истог дана, поводом обележавања 102 – годишњице оснивања и рада Црвеног крста Врњачка Бања, одржана је Свечана седница Скупштине Црвеног крста Врњачка Бања.цр.крст2

Седницу је водила др Весна Малићанин која је на почетку седнице поздравила је Драгослава карића из ЦК Србије, чланове Скупштине, добровољне даваоце крви, дугогодишње активисте Црвеног крста и пријатеље који су пристигли из Сремских карловаца, Врања, Пландишта из суседне Бугарске – Софије и Габрова. Затим је реч дала Слободану Дишовићу, секретару волонтеру Црвеног крста Врњачке Бање који је поднео реферат под називом „Црвени крст Врњачке Бање путем хуманости у свој нови век“.

У најкраћем реферат се односио на досадашњи рад Црвеног крста уз обећање да ће и убудуће Црвени крст радити и пружати помоћ свима онима којима је помоћ потребна.

– Знак Црвеног крста већ више од века препознатљива је хуманитарна организација у целом свету, међу свим народима. Посебно је задовољство што годишњицу Црвеног крста славимо са својим пријатељима, рекао је на крају Слободан Дишовић.

Званичницима и активистима Црвеног крста, на свечаној седници, обратио се Драгослав Карић.

– Организација Црвеног крста у Врњачкој Бањи традиционално добро ради, посебно се истичу у области добровољног давалаштва крви и социјалној делатности. Карактерише је и велики број волонтера свих професија и узраста. Црвени крст ради са малим бројем запослених. Више од десет година постоји сарадња са организацијама Црвеног крста из Грачанице и Сремских Карловаца, а успостављена је и међународна сарадња са Македонијом, Румунијом и Бугарском у смислу размене искустава и обогаћивања садржаја активности, рекао је Драгослав Карић.

Учеснике свечане седнице поздравио је и др Валентин Пејев, председник Црвеног крста Софије уз жеље за успешан рад убудуће, а прочитан је и мејл подршке пристигао из Турн Северин из Румуније уз жаљење што нису били у прилици да се одазову позиву.

На свечаној седници, Бранислав Чеперковић, председник Комисије за награде и признања презентирао је одлуке овог тела. Награде златни знак Црвеног крста Србије добили су: Синдикална организација Електродистрибуције Краљево, коју су представљали Слађана Лазић и Томислав Страхињић и други добитник златног знака је др Светомир Николић. Сребрни знак Црвеног крста Србије добили су: Живорад Раде Ћилерџић, Драгош Подовац и Мирослав Топаловић, вишеструки даваоци и активисти.црвени крст 2

Признања добитницима је уручила др Весна Малићанин, а у име награђених захвалио се  Томислав Страхињић истичући да сарадња Електродистрибуције са организацијама Црвеног крста представља право задовољство.  Исто тако ЕПС је поносан што у редовима  запослених има велики број добровољних давалаца крви.

На крају, др Весна Малићанин посебно се захвалила ученицима Ниже Музичке школе – Александру Илијовском и Бојани Шеровић са наставницама Анушки Николић и Ивани Цветковић као и Даници Карамарковић, ученици Гимназије која је рецитовала песму „Хуманост на делу“, Ауторке Стефе Вановац.

У поподневним сатима направљен је излет до манастира СВ. Петка у Угљареву, а дружење је настављено уз ручак у вили „Лазар“ тј. некадашњем Поштанском дому.

М.В.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial