Skip to content

Document Header

„ДАНИ ЕТНОЛОШКОГ ФИЛМА“

„ДАНИ ЕТНОЛОШКОГ ФИЛМА“ published on

У Замку културе 3. јуна отворен је програм „Дани етнолошког филма“, у оквиру пројекта „Приче о времену“, аутора Јелена Боровић Димић, који представља избор са 27.

Међународног фестивала етнолошког филма Етнографског музеја у Београду. Ова манифестација се реализује у сарадњи са њиховим Центром за нематеријално културно наслеђе. Циљ „Дана етнолошког филма“ је едукација припадника локалне заједнице и посетилаца Бање са традиционалним начином живота одређених културних група и њиховим уклапањем у модерне токове живљења. Такође, циљ је и очување и неговање културне разноликости. Програм „Дани етнолошког филма“ одржан je од 3. до 13. јуна. У 10 дана програма посетиоци моћи ће да виде 25 остварења из 18 земаља.

„Дане етнолошког филма“ отворио је филм „Чаробњак из Мутња“ (Србија и БиХ) у режији Бранка Лазића који открива како и зашто су на обронку Рудника постављена велика слова ХОЛИВУД, јасно уочљива за путнике на Ибарској магистрали.

Филмовиовог програма су: „Архипелаг“, Иран, Италија, „Девојка са Уесана“, Белгија, „Би’џам би песма без краја“, Француска, Швајцарска, „Банатски блуз“, Србија, „Улица западног ветра“, Шпанија, „Ковачка ватра“, Србија, „Фрагменти светлости“, Естонија, „Деца побуне“, Француска, „Жене“, Норвешка, „Дејан“, Србија, „Тауромахија“, Шпанија, „Шаман“, Шпанија, Монголија, „Земља љубави“, Естонија, „Идемо на југ“, Канада,
„Живот је борба“, Бразил, Уједињено Краљевство, „Циповка – хлеб који се смеје на месец“, Србија, „Конфучијево село“, Кина, „Захват“, Француска, „Јеру ми проси дулгер Никола: галипољски Срби“, Србија, „Како сам постао оно што сам био“, Јужна Кореја, „Пани; жене, дрога и Катманду“, Taјланд, Шпанија, „Портрети на ливади“, Италија, „Узми, Господе, узми“, Француска и „Слатко од ништа“, Србија, Хрватска, Француска.

Ови одабрани филмови представљају спектар етнографских тема и ауторских приступа у истраживању традицијског, као и модерног начина живота људских заједница, нудећи разноврсне увиде, филмске форме и методологије рада.

Мисија је да охрабрује истраживачке и стваралачке приступе у етнографским документарним филмовима, да едукује публику о богатству и разноврсности локалних културних традиција, као и да буде глас савести код проблема савремених друштава узрокованих ниподаштавањем вредности културног наслеђа.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial