Skip to content

Document Header

„ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ“ И У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

„ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ“ И У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ published on

Пројекат под називом „Дани Српске у Србији“ покренут је 2013. године са идејом да се Србији и њеним грађанима на увек нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали.

У Народној библиотеци „Др Душан Радић“, 6. септембра, представљен је први том Енциклопедије Републике Српске у издању Академије наука и умјетности Републике Српске. О Енциклопедији су говорили академик Рајко Кузмановић, председник Академије наука и умјетности Републике Српске и академик Љубомир Зуковић. Врњачка Бања учествује по први пут у нашим свечаностима радног карактера које треба да покажу људима у братској Србији ко смо ми и шта радимо. Енциклопедија је најзначајнији и најзахтевнији пројекат Академије наука и умјетности Републике Српске. То је приручник систематизованог знања из разних научних дисциплина, културе и уметности. Треба да допринесе ширењу знања о Републици Српској. Истраживачким приступом и научном обрадом предвиђених одредница приказана су суштинска питања у вези са прошлошћу и садашњошћу Републике Српске и њеним духовним наслеђем. Предвиђено је шест томова Енциклопедије која ће садржати податке о сваком од 25.000 насељених места. Неколико година је тим од двадесетак људи и око 250 сарадника прикупљало чињенице за базу од 11.500 одредница. Овај први том је прошле године на Сајму књига у Београду добио награду као највећи подухват године, а други том излази ускоро из штампе. Први том обухвата 783 странице, 1.303 одреднице, 271 пододредницу, 372 фотографије, 32 карте. Обрађена су слова А и Б. Обухвата седам општина и два града., рекао је академик Кузмановић.

Радујем се оваквим сусретима. Са надом и вером гледамо у матицу Србију. Ова Енциклопедија је лична карта Републике Српске. Треба да докаже да смо ми тамо од давнина и да нам је дубоко корење. Права промоција биће када буду завршени сви томови, рекао је академик Зуковић.Dani 1 e

Публика је са интересовањем пратила излагања академика, а промоција Енциклопедије завршења је са дискусијом кроз питања и одговоре.

 

 

 

 

 

 

 

М.Ст.Ј.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial