Skip to content

Document Header

“Дечија недеља” обележена у ПУ “Радост” и основним школама

“Дечија недеља” обележена у ПУ “Радост” и основним школама published on

Ове године Дечија недеља обележавана је од 1. до 7. октобра низом активности којима су се највише обрадовали малишани врњачких вртића.Decija nedelja 11

За разлику од прошле године време је било добар савезник, имали су лепе сунчане дане. Манифестација Дечија недеља се одржава сваке године у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала. Дечија недеља је први пут обележена 1934. године на предлог организације Пријатељи деце Србије, а 1987. године  дефинисана је  Законом о друштвеној бризи о деци.

Четвртог октобра били смо са децом из Предшколске установе „Радост“ у бањском парку код Музичког павиљона где су деца Предшколске установе „Радост“ реализовала део програма који је насловљен „Улепшајмо наше улице и дворишта“, а то значи да су деца уз помоћ разнобојних креда цртала кућице, родитеље, своје васпитаче. Друштво им је портед васпитача правила и директорка – Драгана Хаџи Ристић. Наша саговорница била је васпитач Љубица Филиповић, која води групу од шесторо деце припремно предшколског узраста, то су деца у полудневном боравку, односно то су деца која не остају да спавају.Decija nedelja 55

-И ове године наша Установа обележава Дечију недељу, која се одвија  под слоганом „Моје је право да живим срећно и здраво“. Циљ нам је да афирмишемо другарство, различитости, негујемо дечије стваралаштво,  да укажемо на поштовање права детета кроз заједничке активности деце, васпитача, породице и друштвене средине. Дечија недеља је прилика да се кроз активности и садржаје остварују дечија права, уважава индивидуалност сваког детета  и његова  потреба за игром и стваралаштвом. Радили смо на тему дечијих права и обавеза групне паное и они су изложени испред сваке васпитне групе. Организовали смо и отворена врата за родитеље, едукативне и креативне радионице по васпитним групама. Прво смо прикупљали у природи разне плодове, лишће и гранчице а следећег дана родитељи су са својом дечицом у оквиру своје васпитне групе од тог природног материјала правили шешире, накит, украсне кутије, рамове за слике и друге предмете, рекла нам је Љубица Филиповић.

После деце старијих група из вртића „Радост“ у парк су дошла деца из објекта „Колибри“ која су такође мало цртала, мало се играла и свакако уживала у прелепој, несвакидашњој заједничкој шетњи са својим васпитачима.

Истог дана ученици 4/1 учитељице Јелене Максимовић из ОШ „Попински борци“ прошетали су Променадом са својим прелепим јесењим шеширима. Заправо оно што су направили то су и показали, а ту су се могла видети и креативност и богатство материјала који се може наћи у природи и свакако труд и рад.

М.В.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial