Skip to content

Document Header

ДЕВЕТИ МАЈ – ДАН ПОБЕДЕ

ДЕВЕТИ МАЈ – ДАН ПОБЕДЕ published on

Дан победе над фашизмом слави се 9. маја у знак сећања на дан када је 1945. нацистичка Немачка потписала капитулацију

Дан победе над фашизмом слави се 9. маја у знак сећања на дан када је 1945. нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. Обележава се широм Европе на различите начине.

Други светски рат водио се од 1939. до 1945. године. Рат су обележиле масовне смрти цивила, холокауст и једини забележени пример употребе нуклеарног оружја у рату. То је за последицу имало смрт од 50 до 75 милиона особа. Тај број ставља Други светски рат у најсмртоноснији рат у људској историји.

По броју стардалих Југославија је поднела највеће жртве сходно њеном броју становника. У усташким и немачким логорима али и масовним стрељањима и војног и цивилног становништва страдало је преко 1,2 милиона људи, највише Срба, док је само у усташком логору у  Јасеновцу страдало преко 800.000 хиљада Срба, Јевреја и Рома.

Полагањем венаца  на спомен-обележје народним херојима Другог светског рата на Тргу културе, Врњачка Бања је показала да се и након 75 година поноси својим борцима за слободу. Због пандемије корона вируса, а у складу са мерама заштите које је донела Влада Републике Србије, у скромном броју на овом знаменитом месту, сећамо се наших бораца и њихову херојску жртву.

– Данашњи дан има историјски значај за српску историју. Данас оживљавамо успомене и одајемо почаст нашим храбрим устаницима, јунацима и храбрим борцима који су своје животе положили на олтар слободе од 1941-1945. године. У херојској борби са много надмоћнијим непријатељем победила је жеља за слободом, истакао је Слободан Дишовић председник Удружења потомака ратника 1912-1920.

Дан победе у Другом светском рату обележава се и као дан Европе имајући у виду да је савремена Европа заснована на основним начелима којa су водилa борце против нацизма и фашизма на принципима мира, разумевања, толеранције и сарадње.

Одајући почаст палим борцима и њиховим храбрим делима са овог спомен-обележја упућује се јасна порукa да рат никоме не доноси добро. Најбољи пример је Попинска битка у нашем крају када су живот изгубилa 42 борца Врњачког партизанског одреда или Сремски фронт на којем је доста младих бораца из нашег краја храбро погинуло за слободу.

– Чувајмо крвљу стечену слободу и мир, градимо и развијајмо нашу земљу, да се поносимо и да никада не заборавимо, поручио је Дишовић овом приликом.

Никола Вељковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial