Skip to content

Document Header

ЂАЦИ СИТИ И ДИВЉАЧ НА БРОЈУ

ЂАЦИ СИТИ И ДИВЉАЧ НА БРОЈУ published on

„ШУМЕ – ГОЧ“  И ШУМАРСКА ШКОЛА У АКЦИЈИ БРОЈАЊА ДИВЉАЧИ

Ученици трећег и четвртог разреда краљевачке Шумарске школе, будући техничари шумарства и ловства и риболовства, као и претходних година, и ове су имали задатак да броје дивљач у ловишту „Борјак“ на  Гочу. Акција је део практичне наставе и резултат дугогодишње, добре  сарадње  са Јавним предузећем „Шуме – Гоч“.

–  То је обавезна годишња акција коју спроводи свако предузеће које газдује ловиштима. На основу прикупљених података, прави се план газдовања у наредној години, којим се дефинише и број дивљачи за одстрел, каже Милан Жарковић, наставник ловства и шумарства у Шумарској школи.

С обзиром да сва гочка дивљач није доступна погледу, краљевачки средњошколци су за бројање користили трагове које су вукови, лисице, дивље свиње и јазавци оставили на локацијама Лисача и Загржа.

– То је прва, примарна површина на којој су бројали дивљач, а друга примарна површина била је испод Државне куће. Преношењем података добијених бројањем на примарним површинама на укупну површину ловишта, добија се матични  фонд дивљачи. Сталне миграције дивљачи немају  границе, а њихово бројање је законска обавеза која мора да се обави до краја марта. Пошто је то урађено, остаје на планерима да ураде детаљну анализу као основу за Годишњи план развоја ловишта, објашњава директор ЈП „Шуме – Гоч“, Ивица Лазаревић. 

С друге стране, бројање је важно и за едукацију ученика Шумарске школе. Велику подршку у стицању нових знања пружају им „Шуме – Гоч“. Зато су домаћини показали гостима из Краљева и високе чеке које су поставили на Гочу и  како у природном окружењу изгледају  хранилишта и солишта за дивљач.

Добра сарадња „Шума – Гоч“ и Шумарске школе траје скоро деценију. У складу са  традицијом и врњачким гостопримством, дан за бројање дивљачи завршава се заједничким ручком у Државној кући, за који, уместо дивље свиње, на трпези увек заврши домаће прасе.

З.Ц.Н.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial