Skip to content

Document Header

ДОБРИВОЈЕ БОЖИЋ – ЧЕТВРТИ СРПСКИ ГЕНИЈЕ

ДОБРИВОЈЕ БОЖИЋ – ЧЕТВРТИ СРПСКИ ГЕНИЈЕ published on

У Замку културе, 15. августа, проф. др Новак Недић одржао је предавање о великом српском научнику Добривоју Божићу.

– Чућемо вечерас причу о Добривоју Божићу који је објавио 65 патената у 19 земаља, а код нас се о њему врло мало зна. Божићева кочница је нешто без чега ниједан воз не може да крене. Посебно ми је драго што је Божић везан за Краљево и што могу да поздравим и његове потомке који су дошли специјално за ову прилику, као и заменика градоначелника Краљева Вукмана Ракочевића, рекла је Јелена Боровић Димић, аутор пројекта „Приче о времену“ и програма „Велики српски научници“.

– Моја намера је да први пут јавно изнесем став да инжењер Добривоје Божић потпуно заслужује да буде четврти српски геније, после Тесле, Пупина и Миланковића. Имао је патриотску мисију да створи оригинални светски производ у својој земљи, за цивилне и војне потребе, рекао је проф. др Недић истичући Божићев допринос свету, Европи и Југославији и Србији у четири области инжењерства: железнички транспорт, ваздухопловство, енергетика и аутоматско управљање.

Новак Н. Недић доктор је техничких наука и редовни професор на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву Универзитета у Крагујевцу, за научну област Аутоматско управљање, роботику и флуидну технику.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial