Skip to content

Document Header

ДОМИНАЦИЈА ВРЊАЧКОГ КАМЕРНОГ АНСАМБЛА

ДОМИНАЦИЈА ВРЊАЧКОГ КАМЕРНОГ АНСАМБЛА published on

Јубиларни 60. републички фестивал музичких и балетских школа Србије одржан је од 7. до 13. маја у Основној музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Зајечару. festival muzickih i baletskih skola vrnjacka banja

Јубиларни 60. републички фестивал музичких и балетских школа Србије одржан је од 7. до 13. маја у Основној музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Зајечару. Део екипе Музичке школе „Стеван Мокрањац“ чинили су и Врњчани, Александар Илијовски (виолина) и Павле Добић (клавир), ученици Анушке Николић и Иване Цветковић. Наступали су 10. маја. Дуо „Дечаци“  освојио је прву награду, а свирали су композицију за виолину и клавир „У варварском стилу“ домаћег композитора Војне Нешић, Крагујевчанке која је изузетно цењена и ван Србије.

  • Интересантно је да је ова композиција својевремено написана за моју професорку Мају Јокановић. Ја сам је одсвирала као студент, и ево, после 25 година наши ученици су је извели на такмичењу и освојили максималних сто поена, рекла нам је проф. Анушка Николић.

На основу сумираних комплетних резултата свих учесника из око 70 школа, МШ „С. Мокрањац“ заузела је прво место, као и прошле године.

М.Ст.Ј. 

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ О МИЛЕНИ ДРАВИЋ

Промоција монографије „Милена Дравић или кључ снова“ Аните Панић, одржана је 14. августа у салону врњачке Библиотеке „Др Душан Радић“.

Она представља заједничко издање Службеног гласника и Филмског центра Србије, а повод за промоцију је велики јубилеј, 60 година од прве филмске улоге Милене Дравић. О самој монографији, говорили су ауторка Анита Панић, Ђорђе Бајић, филмски критичар и Предраг Перишић, филмски сценариста.

Како је истакао Ђорђе Бајић, ова монографија је заправо филмографија о свим филмским улогама Милене Дравић, којих је било око 170, а нажалост њене позоришне улоге, осим неких,  углавном нису сачуване на снимцима.

Ауторка монографије Анита Панић је говорила о Милени Дравић са пијететом, нагласивши њену скромност, као одлику  великих личности.

– Била је изненађена и зачуђена да ћу писати књигу о њој, а када сам јој однела синопсис, и сама је рекла да до тада није постојала ниједна књига о њеном стваралаштву, рекла је ауторка  на почетку књижевне вечери. Реч је о двојезичном издању које садржи низ текстова о Милени Дравић са мноштвом фотографија. Приметна је поступност у приповедању и преглед каријере наше познате глумице, која је и лично написала један од текстова.

По речима ауторке Аните Панић, захваљујући Филмском центру Србије, сусрела се са чувеним Вељком Булајићем у Загребу, који је врло значајан за почетак каријере Милене Дравић. Од легенде југословенске кинематографије, који изгледа одлично у својим стотим годинама, сазнала је да му је препоруку о младој талентованој глумици дао Бата Живојиновић. Уследила је њена улога у филму „Битка на Неретви“.

У првом поглављу књиге су значајни филмски аутори као што је Горан Паскаљевић, јер је за улогу у његовом филму „Посебан третман“, Милена добила 1980. године награду у Кану.

Позоришне и филмске импресије су два поглавља монографије о Милени у којима је уткана не само биографија познате глумице него и донекле историја југословенског филма.

Анита Панић се дуго бави културом и филмом, своју каријеру започела је на Радио Београду, као аутор емисије из културе, а писала је есеје и сценарије за радијски програм након чега је прешла на Телевизију Београд и радила као  телевизијски уредник, сценариста и редитељ. Реализовала је преко стотину документарних емисија и филмова. Написала је и монографију о Петру Краљу.

С.Станојчић

Please follow and like us:
error20

Please follow and like us:
error20

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial