Skip to content

Document Header

ДОМИНАЦИЈА ВРЊАЧКОГ КАМЕРНОГ АНСАМБЛА

ДОМИНАЦИЈА ВРЊАЧКОГ КАМЕРНОГ АНСАМБЛА published on

Јубиларни 60. републички фестивал музичких и балетских школа Србије одржан је од 7. до 13. маја у Основној музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Зајечару. festival muzickih i baletskih skola vrnjacka banja

Јубиларни 60. републички фестивал музичких и балетских школа Србије одржан је од 7. до 13. маја у Основној музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Зајечару. Део екипе Музичке школе „Стеван Мокрањац“ чинили су и Врњчани, Александар Илијовски (виолина) и Павле Добић (клавир), ученици Анушке Николић и Иване Цветковић. Наступали су 10. маја. Дуо „Дечаци“  освојио је прву награду, а свирали су композицију за виолину и клавир „У варварском стилу“ домаћег композитора Војне Нешић, Крагујевчанке која је изузетно цењена и ван Србије.

  • Интересантно је да је ова композиција својевремено написана за моју професорку Мају Јокановић. Ја сам је одсвирала као студент, и ево, после 25 година наши ученици су је извели на такмичењу и освојили максималних сто поена, рекла нам је проф. Анушка Николић.

На основу сумираних комплетних резултата свих учесника из око 70 школа, МШ „С. Мокрањац“ заузела је прво место, као и прошле године.

М.Ст.Ј. 

ВЕЧЕ СА ПЕТРОМ БОЖОВИЋЕМ

Најлепшу најаву 44. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи направио је, својим наступом, велики српски глумац  Петар Божовић

Најлепшу најаву 44. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи направио је, својим наступом, велики српски глумац  Петар Божовић,  17. септембра на Тргу културе. Три поеме Матије Бећковића, „Рече ми један чо’ек“, „Ћераћемо се још“ и „Kад будем млађи“, зналачки је одабрао и адаптирао за позорницу Петар Божовић, тако да у потпуности одговарају актуелној опсесији савременог човека.

Поема „Рече ми један чо’ек“ смештена је у Ровцима у Црној Гори, где је настала једна усмена цивилизација чија филозофија је језик, а језик памћење. „Ћераћемо се још“ говори о потреби човека да се сукобљава са другима, те да и читав живот проведе у осмишљавању стратегије и тактика тог обрачуна, док поема „Kад будем млађи“ доноси причу о јунаку који непрестано машта о томе шта ће се десити када дође време које не може да дође и када ће се десити оно што не може да се деси.

Врњачка публика састављена од Врњчана и многобројних бањских гостију пристиглих из најразличитијих крајева наше земље уживала је у лакоћи казивања Петра Божовића и специфичном хумору. Намах је био гуслар, па онда господин, па вођа револуционар, па човек из народа итд.

Петар Божовић је рођен у Земуну 22. маја 1946. године. Он је српски филмски и позоришни глумац. Био је ожењен глумицом Марином Kољубајевом. Има сина Драшка, унуку Анђелију и драгу Снежану. Најпознатији је по улогама у остварењима: Дервиш и смрт, Чудо невиђено, Лепота порока, Чаруга, Већ виђено, Нож, Бумеранг, Сложна браћа, Шејтанов ратник, Медени месец. Шампион је у емоцијама, глуми, боемији и уживању. Остао је доследан кодексу стеченом још у дому за ратну сирочад, па је иза грубе фасаде сачувао нежно, велико срце, које сваке секунде неког воли као да му је то последњи пут. Kаже да би био и сјајан произвођач сира.

Петар је посебан. Ево како описује своје детињство за које нико не би рекао да је срећно.

– Моје детињство је било врло срећно. После нестанка мајке и оца, кога такорећи нисам ни запамтио, отишао сам у кућу високе традиције и васпитања, код моје ујчевине. Тетка Вида је била човек, жена, бич божји и њој дугујем све у животу. С таквим васпитањем, кад сам дошао у Београд, нисам могао да потонем упркос многим могућностима које су ми се нудиле. Говорила ми је: „Не кради, не лажи и не шпијај,“ прича Пера.

 Kада је неко задојен таквим васпитањем, онда лакше подноси околни свет, мада га свака тренутна неправда рањава.

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial