Skip to content

Document Header

ДОМИНАЦИЈА ВРЊАЧКОГ КАМЕРНОГ АНСАМБЛА

ДОМИНАЦИЈА ВРЊАЧКОГ КАМЕРНОГ АНСАМБЛА published on

Јубиларни 60. републички фестивал музичких и балетских школа Србије одржан је од 7. до 13. маја у Основној музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Зајечару. festival muzickih i baletskih skola vrnjacka banja

Јубиларни 60. републички фестивал музичких и балетских школа Србије одржан је од 7. до 13. маја у Основној музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Зајечару. Део екипе Музичке школе „Стеван Мокрањац“ чинили су и Врњчани, Александар Илијовски (виолина) и Павле Добић (клавир), ученици Анушке Николић и Иване Цветковић. Наступали су 10. маја. Дуо „Дечаци“  освојио је прву награду, а свирали су композицију за виолину и клавир „У варварском стилу“ домаћег композитора Војне Нешић, Крагујевчанке која је изузетно цењена и ван Србије.

  • Интересантно је да је ова композиција својевремено написана за моју професорку Мају Јокановић. Ја сам је одсвирала као студент, и ево, после 25 година наши ученици су је извели на такмичењу и освојили максималних сто поена, рекла нам је проф. Анушка Николић.

На основу сумираних комплетних резултата свих учесника из око 70 школа, МШ „С. Мокрањац“ заузела је прво место, као и прошле године.

М.Ст.Ј. 

РЕКОРДНА ПОСЕТА ЗА НОВОГОДИШЊЕ ПРАЗНИКЕ

Празнични јануар 2020. године, најављен је последњих дана претходне, када су Туристичка организација, врњачки хотелијери и локална самоуправа организовали читав низ манифестација уз претходну декорацију улица, постављање новогодишње расвете, јелки и других новогодишњих украса.

На Тргу културе постављени су промотивни штандови врњачких хотела, у шаторима, а прва три дана јануара, врњачки бендови и музичари су забављали госте и мештане, празничном свирком од поднева. Последњег дана у години по Јулијанском календару, а 13. јануара по Грегоријанском, традиционално, код ресторана „Истра“, мештани и гости Врњачке Бање, јели су рибљу чорбу и пили грејану ракију али нису плаћали јер су, као и  предходних година, бесплатно све припремали чланови Риболовачког друштва „Моравац“ уз помоћ Туристичке организације и Општине Врњачка Бања.

Врњачка „новогодишња бајка“,  трајала је до 14. јануара, а празнично је окончана на платоу код „Врапца“,  концертима „младе звезде у успону“, Стефана Живојиновића и фолк диве Драгане Мирковић, који су привукли огроман број мештана, гостију и посетилаца из региона и околних градова.

. На концерту је према званичним проценама било око пет хиљада посетилаца. Тешко је било наћи место за паркирање али је Врњачка Бања сијала у пуном сјају својих реновираних и нових хотела, главног шеталишта, улица и фонтана, што је најбољи наговештај успешне године. Те вечери, у пејзажима у магли“, доминирао је храм Пресвете Богородице „Живоносни источник“. Јануар 2020. године, остаће упамћен са посетом за новогодишње празнике од преко 15 хиљада гостију  у Врњачкој Бањи.

С. Станојчић

Please follow and like us:
error20

Please follow and like us:
error20

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial