Skip to content

Document Header

ДОПРИНОС РАЗВОЈУ АРХЕОЛОГИЈЕ

ДОПРИНОС РАЗВОЈУ АРХЕОЛОГИЈЕ published on

ПРЕДАВАЊЕ АКАДЕМИКА ВИДОЈКА ЈОВИЋА

Запажено предавање о Александрини Цермановић – Кузмановић (1928 – 2001), археологу, одржао је академик Видојко Јовић, 22. августа у Замку културе. Публика је имала привилегију да се упозна са радом еминентне српске научнице из угла академика Јовића који је Александрину познавао 30 година и који је сарађивао са њом и Драгославом Срејовићем.

Проф. Александрина Цермановић – Кузмановић радила је на бројним локалитетима: на Бањици, насељу винчанске културе, истраживала је Дукљу, Коловрат код Пријепоља, Комини, археолошко налазиште из античког периода у Далмацији, Текију, Муниципијум С… Посебно се бавила римским стаклом и грчким сликаним вазама и у тим областима дала велики допринос.

Др Срејовић и др Александрина Цермановић – Кузмановић руководили су ископавањима у Коминима, а резултати истраживања превазишли су сва очекивања јер је садржај откривених гробница био изузетан.

Академик се посебно осврнуо на  прекрасну коминску диетрету пронађену 1975. године, из 4. века, звонасти пехар од безбојног стакла, окован стакленом мрежом кобалтноплаве боје израђене у облику кругова поређаних у три реда, изнад које је натпис од стакла „VIVAS PANELLENI BONA M“. У свету је сачувано двадесетак диатрета, али већина је у фрагментима. Пљеваљска је једна од пет, сачувана готово у потпуности што је чини непроцењиво вредном.

Интересантно је да је академик Видојко Јовић био председник комисије за одбрану докторске дисертације Иване Кузмановић – Нововић, на тему „Античка глиптика са територије Србије“. Кћерка проф. Александрине Цермановић – Кузмановић одбранила је дисертацију на Филозофском факултету, на Одељењу за историју уметности 2005. године у Београду.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial