Skip to content

Document Header

ДРУГИ ДАН ДУХОВА У ЛИПОВИ

ДРУГИ ДАН ДУХОВА У ЛИПОВИ published on

У Липови код Основне школе где се налази запис села, 17. јуна славио се други дан Духова, један од највећих православних празника.

На завету у Липови, поред Ивана Радовића, председника Скупштине општине Врњачка Бања, окупио се велики број званица, представника локалне самоуправе, директора установа,  предузећа и Липовљана. Свештеник Жарко Дончић је одржао веома надахнуто службу. Објаснио је да је то један од највеличанственијих хришћанских празника из апостолског времена. Богослужења на Педесетницу одликују се вечерњом службом, која се обавља у наставку Литургије, као спомен на то што су се Апостоли одмах разишли по свету да проповедају; на њој се читају молитве Св. Василија Великог; у њима се Црква моли за даривање Духа благодати, за исцељење телесних и душевних тегоба, и да нас он све удостоји небеског Царства.

По обављеној служби свештеник је резао колач и с домаћином славе Срећком Николенџићем и са децом га окретао, потом је део колача предао Миломиру Стевановићу, који ће колачар бити следеће године.

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial