Skip to content

Document Header

Дв(иј)е школе – једна прича

Дв(иј)е школе – једна прича published on

У току је реализација Пројекта „Дв(иј)е школе – једна прича“ у којем учествују Средња економско-угоститељска школа из Никшића, Црна Гора и Угоститељско-туристичка школа из Врњачке Бање, Србија.istra 22

Као што се види реч је о пројекту прекограничне сарадње који финансира Регионална канцеларија за сарадњу младих. Канцеларија је одабрала укупно 34 пројекта од 421 пристиглих, а међу њима је и пројекат „Дв(иј)е школе – једна прича“.  Пројекат се реализује током шест месеци, а вредност пројекта је око 14.000 евра. Тренутно се одвија друга активност, а то је Студијска посета 30 ученика из Никшића.

Како сазнајемо од Душка Лучића, једног од координатора пројекта ученици првог и другог разреда средње школа, углавном угоститељских профила из Никшића смештени су у Дому ученика УТШ у Врњачкој Бањи, а исхрана је обезбеђена у Школском ресторану „Истра“. При избору деце водило се рачуна да деца буду из породица слабијег економског стања и углавном из руралног подручја, који немају могућности да путују или којима је путовање луксуз.

На конференцији за новинаре, која је одржана 23. јуна у Школском ресторану „Истра“, уводничари су били Оливера и Душко Лучић из Никшића и Ивана Ђукић и Данијела Протић из УТШ из Врњачке Бање. Професорка Данијела Протић говорила је о активностима и радионицама које су ученици домаћини из УТШ имали са својим гостима из Никшића. Ученици су радили тестове знања, затим су организоване радионице под називом: „Различити, а опет исти“, „Упознај нашу земљу“. Организован је излет до манастира Жича и манастира Студеница, а посета је направљена и винарији „Грабак“ у Врњачкој Бањи. Одржан је и заједнички час кувања под називом „Мој сусед није гладан“ где су ученици припремали јела која се кувају у Никшићу, односно у Врњачкој Бањи. Све активности предузимају се у циљу подизања нивоа опште културе, побољшања комуникације и сарадње кроз тимски рад, дебату, активизам и волонтеризам.

Душко Лучић упутио је захвалност Јелени Чеперковић, директорки УТШ као и општинском руководству  Врњачке Бање на изузетно лепом гостопримству током пет дана боравка у Врњачкој Бањи.

Следеће две активности у оквиру пројекта  „Дв(иј)е школе – једна прича“ одвијаће се у сптембру када ученици из Врњачке Бање узвраћају посету Никшићу и у октобру месецу, на Златибору где ће се одржати Финална манифестација.

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial