Skip to content

Document Header

Фестивал филмског сценарија: Завршна конференција за новинаре и проглашење победника

Фестивал филмског сценарија: Завршна конференција за новинаре и проглашење победника published on

Победник овогодишњег, 42. Фестивала филмског сценарија је филм “Изгредници”.izgrednici- plakat 1

На првом делу завршне конференције,  присуствовалу су чланови екипе филма „Изгредници“ Николина Вучетић Зечевић,  продуцент, Дејан Зечевић, режисер.

Продуценткиња филма сматра да овај филм није било ништа ни лакше ни теже снимати, него било који други филм.  Иначе филм „Изгредници“ рађен је црно-белој продукцији, у коме се појављују наши познати глумци: Светозар Цветковић, Марта Бјелица, Предраг Ејдус, Вук Костић.zavrsna konferencija

Дејан Зечевић, режисер,  истакао је да је филм „Изгредници“ имао светску премијеру у Чикагу, САД. Америчка публика по његовим речима препознаеј филм исто као и наша. Проблеми којји су приказани у филму су проблеми наше цивилизације, то је глобални проблем.

Следећи пројекат на коме планира да ради је  са средњовековном тематиком. У питању је сценарио за филм о Марку Краљевићу. Сам пројекат је прилично скуп.

У наставку конференције, Милан Никодијевић , режисер и сценариста најавио је филм „Заробљено време“ , причу о  једном човеку, једној земљи и једном времену.zavrs. konfere. 2

                              Одлуке Жирија 42. Фестивала филмског сценарија

На другом делу конференције проглашен је победник 42. Фестивала филмског сценарија. Жири у саставу  Иван Велисављевић, председник жирија, Бошко Руђинчанин и Бојан Вулетић донели су једногласну одлуку и прву награду доделили су за сценарио Ђорђа Милосављевића за филм „Изгредници“, у режији Дејана Зечевића.

Ђорђе Милосављевић у сценарију за „Изгреднике“, сигурном руком искусног сценарисет, необичам егзистенцијалистички трилер претвара у алегорију о узроцима насиља, психолошкој манипулацији и кругу злочина из ког нема излаза. Прича о троје студената и харизматичном, али дијаболичном професору који покреће ризичан социолошки екперимент, поставњена је економично, а њен развој базиран на добро вођеној градацији сукоба и правовременом ткривању разлога због којих ликови корачају све даље у таму, ка трагичном расплету. Визуелно сугестиван језик сценарија свакако је барем делом заслужан за рафинирану стилизацију којом је редитељ Дејан Зечевић на упечатљив начин креирао мрачни свет ове приче.ederlezi-rising-poster 1

Друга награда додељена је за сценарио Димитрија Војнова за филм „Ederlezi Rising“, у режији Лазара Бодроже.

Сценарио за „Ederlezi Rising“ оригинално спаја жанр научне фантастике са арт-филмом који покреће релевантна, сложена политичка и филозофска питања. Прича о путовању у свемир и односу космонаута и женског андроида, ефектно се развија и добија неколико значењских слојева: од питања мушко-женских односа у мушке доминације, до питања о томе шта нас, у коначници, чини људским бићима? Сценариста Димитрије Војнов успева да драму тзв. затворене ситуације, са свега двоје ликова, одржи интригантном и динамичном, и да отвори могућност за комплексна тумачења. Ederlezi Rising представља добродошао искорак у српском филму ка међународно релевантним, актуелним темама и шанровским трендовима.film meso 1

Трећа награда додељена је за сценарио Николе Пејаковића за филм „Месо“, у режији Саше Хајдуковића.

У сценарију за „Месо“, Никола Пејаковић нуди напету, узбудљиву причу о паду једног фудбалера на крају каријере у несрећу, очај и канџе бескрупулозних криминалаца. Иако смештен у Бања Луку и пун „локалне боје“, сценарио за „Месо“ суптилно развија и универзалан библијски подтекст о граду који носи ожиљке рата и који се у новим друштвеним околностима мења у корумпирану Гомору. Пејаковић мајсторски обликује ликове, у неколико потеза креира атмосферу, а неочекиваним обртима вешто одржава напетост. „Месо“ такође представља успешан пример у данашње време све важнијег трансмедијског припиведања, као сценарио који нуди причу једнако добро функционише и као филм и као телевизијска серија.NIGDE-PLAKAT

Специјална награда додељује се сценарију Предрага Велиновића за филм Нигде, у режији Предрага Велиновића.

„Нигде” тематизује одлазак младих у земље Запада, важну друштвену тему не само за Србију, већ и за многе земље европске периферије. Путем фине психолошке студије карактера Велиновић  успева да дочара тешкоће исељеничког искуства, усамљеност и осећање отуђености.

Жири града домаћина на 42. Фестивалу филмског сценарија у састaву Дане Станојчић, подпредседник СО Врњачка Бања, Нина Стаменић, директор „Соларис ресорта“, Мишко Михајловић, директор виле „Сплендор“ на седници одржаној 16. августа донели су једногласну одлуку да Римски златник доделе сценаристи, глумцу и музичару Николи Пејаковићу за изузетан допринос, афирмацији и промоцији Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи.

Жири новинара и филмских критичара 42. Фестивала филмског сценарија у саставу Срђан Јокановић (Илустрована Политика) председник, Владимир Џудовић (Радио Београд)  и Мирољуб Дугалић (Политика) доделили су награду „Славко Лазаревић“ листа „Илустрована Политика“ за најбољи сценарио Вањи Ховану за филм „Grande Punto“.

Директор Културног центра и 42. Фестивала филсмког сценарија,  Саша Миленковић након донетих одлука изјавио је да веома задовољан одлуком жирија, који је био компетентан за своју одлуку, а такође је се у потпуности слаже и са одлуком новинарског жирија.

 

Н.П.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial