Skip to content

Document Header

Филипинац- гост Центра за децу и омладину

Филипинац- гост Центра за децу и омладину published on

Центар за децу и омладину из Врњачке Бање добио је позив од организације CGE (Culture Goes Europe) из Ерфурта у Немачкој за учествовање у пројекту „Ми против говора мржње у социјалним медијима“, који је реализован од 6. до 14. августа.Omladinski centar

Врњачку Бању представљао је Слободан Цветковић који је завршио мастер екологије. Радионице су биле организоване у кампусу Омладинског центра за образовање у Вајмару. Учествовало је 12 младих из Србије и 12 младих из Немачке. Слободан Цветковић био је лидер групе из Србије.

–Све је било перфектно организовано. Била је то прилика да се упознамо са културама разних нација јер су учесници немачке групе били млади различитих националности: студенти из Албаније, Македоније, Босне, Турске, Шпаније, Бразила, Сирије, Авганистана, Ирака, Узбекистана, Филипина. Мој утисак је да је ово јако корисно за младе из Србије, да науче да буду толерантнији према различитим културама, рекао нам је Слободан Цветковић.

Један од немачких тим лидера био је Џон Макилат, Филипинац. Он је дошао у Србију по први пут и у Врњачку Бању како би посетио Центар за децу и омладину и проценио потенцијале за развијање будућих заједничких пројеката.

–Овде у Србији, ја се представљам као Јован. Обожавам Србију и Србе. Имао сам прилику да упознам доста Срба на „Ерасмус +“ пројектима Youth in action. У Немачку сам дошао тако што сам добио стипендију за мастер из политичких наука.

Врњачка Бања ми се много допада због зеленила, свежине и све то делује на мене опуштајуће. Врњци и Западна Морава подсећају ме на моје родно место Ист Киликили које има око 2.000 становника, рекао је Џон Макилат и напоменуо да лепши парадајз и кајмак у животу није јео.

–Слободан је још два пута учествовао у пројектима преко Омладинског центра. Као волонтер у Турској радио је два месеца у пројекту „Психосоцијална подршка пензионерима који су у старачким домовима“ и у Македонији у пројекту „Ромска култура, укључивање мањина у друштво“. Стекао је драгоцена искуства и упознао се са потребама младих из разних социјалних средина. Сматрам да ће уз подршку наше и немачке организације успети да припреми и реализује квалитетан пројекат, рекла нам је Валентина Крстић, координатор Центра за децу и омладину.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial