Skip to content

Document Header

ФИЛМСКИ КАРАВАН „УХВАТИ ФИЛМ“

ФИЛМСКИ КАРАВАН „УХВАТИ ФИЛМ“ published on

„МИЛИЧИНИ ВОЛОНТЕРИ“ И КАО „ПАРНАС“ ОРГАНИЗОВАЛИ РЕВИЈУ ФИЛМОВА

„Миличини волонтери“, волонтери „Женског центра Милица“, били су са Креативно афирмативном организацијом „Парнас“ суорганизатори филмског каравана „Ухвати филм“, који је одржан 14. маја у сали Биоскопа у Врњачкој Бањи. Била је то прилика да млади Врњчани погледају филмове о љубави, породичним односима и подршци, уметности, самосталности, младих са инвалидитетом, као и да активно учествују у дискусији после пројекције филмова. На тај начин утиче се на промене у ставовима људи у вези са особама са инвалидитетом, боље разумевање и прихватање различитости, те стварање услова за већу видљивост и укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвеног живота. Приказани су краткометражни филмови: „Лузер“ са Тајланда, шпански „Цезаров глас“, „Свето срце“ из Француске и амерички „Дашвил: Путовање кроз аутизам“ који приказују особе са инвалидитетом, али на нестереотипан начин.

У име „Миличиних волонтера“ присутне је поздравила Мина Чеперковић.

– Чланица сам „Миличиних волонтера“ који делују под окриљем „Женског центра Милица“. Изузетно сам срећна што смо овде у оволиком броју спремни да учинимо боље нашој заједници и да се мењамо, прихватимо себе и друге и спремни да свет погледамо из друге перспективе. Желим да поздравим наше партнере који су дошли испред Фестивала, Маријану и наше госте из Удружења родитеља деце ометене у развоју. Захваљујем се „Женском центру Милица“ на великој подршци нама младима у остваривању наших идеја и овом приликом поздрављам Весну Бонџић, председницу и оснивачицу Удружења, захваљујемо се и директорки Гимназије Дојни Стодић и директорки Угоститељско-туристичке школе Јелени Чеперковић на сарадњи и подршци, као и професорима који су вечерас овде са нама. Велико хвала и директору Културног центра Саши Миленковићу који нам је омогућио да се филмски караван одржи у Биоскопу, као и Ђорђи Петровићу и Саши Равилићу који су нам помогли око организације.

Са „Миличиним волонтерима“ смо започели у фебруару ове године и тада нас је било само петоро, а сада нас има преко двадесет и то су углавном ученици УТШ и Гимназије. Наша прва акција била је „Поклони ми јастук уместо цвета“, учествовали смо на Фестивалу вина и хране протеклог викенда и „Миличини волонтери“ су возили бициклистичку вожњу у знак подршке женама које болују од рака јајника, до Стубла. Позивам вас да нам се придружите у томе јер „Ако желиш промену мораш бити део те промене“, рекла је Мина Чеперковић.

 – Циљ нашег Фестивала је да мењамо перспективе према особама са инвалидитетом и свету уопште. Филмови приказују праве потенцијале особа са инвалидитетом, да је многе ствари могуће урадити на различите, некад, неочекиване начине, као и да је потпуно у реду некад не урадити очекивано.  С друге стране, филмови показују и да у друштву постоји низ системских препрека за особе са инвалидитетом, од физичке неприступачности до предрасуда, и да такво окружење мора да се мења. Филмски фестивал „Ухвати филм“ одржава се већ 17 година  у Новом Саду и једини је регионални фестивал о инвалидности. Своја издања има у Ријеци, Бањалуци и Котору.  Сваке године, на Фестивалу буде приказано преко 30 краткометражних филмова, које, од пристиглих на јавни конкурс, изабере стручни жири. Након тога, креће реализација каравана „Ухвати филм“, односно пројекције најбољих фестивалских филмова у градовима Србије. По први пут и Врњачка Бања нашла је место на „Ухвати филм“ мапи и то захваљујући труду „Женског центра Милица“ и „Миличиним волонтерима“. Они су још једном на делу показали колико је важно бити друштвено ангажован и допринети побошљању свог окружења, рекла је Маријана Рамић, портпаролка Фестивала.

Након пројекција филмова, организована је и дискусија. Посебну пажњу организатори су скренули на употребу правилне терминологије. Указали су да је термин особе са посебним потребама погрешан, јер сви људи имају исте потребе и истакли да је одговарајући – особе са инвалидитетом.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial