Skip to content

Document Header

ФОКУС НА МЛАДЕ 2020

ФОКУС НА МЛАДЕ 2020 published on

Приводи се крају осмогодишњи пројекат запошљавања младих

Евалуацијом спроведених стручних пракси за ову годину, успешно се приводи крају пројекат „Фокус на младе“, који спроводи Повереништво Савеза самосталних синдиката Србије за Врњачку Бању у партнерству са Општином Врњачка Бања. Овај  Пројекат је финансирала швајцарска невладина организација за помоћ свету рада „Solidar Suisse“, канцеларија у Београду.

У просторијама Повереништва СССС у Врњачкој Бањи, 14. октобра одржана је фокус група за евалуацију са представницима послодаваца и практиканата, у којој су учествовали представници послодаваца, практиканата, представник Општине, представник „Solidar Suisse“-а, експерт за евалуацију и координатор пројекта.

–   Заједнички утисак је, узевши у обзир ситуацију са пандемијом, да је пројекат успешно изведен и да су прелиминарни резултати на нивоу претходних година.

Ове године у пројекту „Фокус на младе 2020“, стручне праксе за младе из наше Општине, код приватних послодаваца учествовало је 44 практиканта. Већ сада, до коначног извештаја крајем новембра, неколико практиканата је примљено у стални радни однос, а велики део њих је остао код послодаваца на одређено време.

Пројекат је спровођен протеклих осам година у Врњачкој Бањи, а протеклих пет, кроз меру стручне праксе прошло је преко 200 младих са територије наше Општине, рекао је за Врњачке новине координатор пројекта Љубомир Ракезић.

Општи циљ пројекта био је успостављање система за повећање запослености младих у Општини Врњачка Бања, који почива на одрживом стратешком, правном и институционалном оквиру за примену најбољих пракси у запошљавању и спровођењу мере „стручна пракса“.

Од постигнутих резултата, најважнији је документ практичне политике, сачињен као оквир за заговарање увођења пилотиране мере стручне праксе у стратешке документе Општине Врњачка Бања. Поред тога, основана је независна консултантска група привредника који су заинтересовани за споровођење и унапређење  система стручних пракси. Такође је израђена методологија за спровођење праксе, у којој је  за протеклих пет година учествовало преко 200 практиканата.

„Solidar Suisse“, швајцарска невладина организација која је донатор овог пројекта,  бори се за достојанствен рад и демократску партиципацију, са преко 50 пројеката у целом свету, као и кроз кампање подизања свести у Швајцарској. „Solidar Suisse“ је посвећен достојанственом раду и демократској партиципацији у најсиромашнијим земљама Африке и Латинске Америке, као и у земљама у развоју Источне Европе и Кини. Организација пружа и  хуманитарну помоћ, као и помоћ након природних катастрофа. „Solidar Suisse“ је основан од стране швајцарских синдиката и Социјалдемократске партије Швајцарске. „Solidar Suisse“ је члан европске мреже „Солидар“, која обухвата преко 50 агенција за пружање помоћи и невладиних организација.

У периоду од 2017. до 2020. „Solidar Suisse“ у Србији и Босни и Херцеговини спроводи програм „Иницијативе за достојанствен рад и социјалну сигурност у Југоисточној Европи“.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial