Skip to content

Document Header

“Фонтана” у радном стечају (ВИДЕО)

“Фонтана” у радном стечају (ВИДЕО) published on

Залагањем локалне самоуправе обезбеђен је радни стечај за ХТП “Фонтану” и враћање на посао око 120 радника, до проналажења стратешког партнера.hotel fontana vrnjacka banja radni stecaj

Иако је ХТП “Фонтана” годинама била носилац туризма и развојна узданица у Врњачкој Бањи, након неколико неуспелих приватизација, једна од највећих хотелских кућа у Србији, доспела је на руб егзистенције.  Недавно је ХТП “Фонтана” отишла у стечај. Залагањем локалне самоуправе проглашен је радни стечај, чиме је омогућено враћање на посао око 120 радника, крајем марта месеца, до проналажења стратешког партнера.  

“Оно што је локална самоуправа успела да уради, јесте да обезбеди проглашење радног стечаја. Већ 29. фебруара имамо судско рочиште, где ће бити изабрана скупштина поверилаца од пет чланова, колико ће бити предлог стечајног управника. Поменута скупштина ће донети програм и начин продаје у наредним месецима. За то време, ХТП “Фонтана”, што је наш велики успех, а и самог предузећа, радиће, а већи број радника биће враћен на своја радна места, крајем марта и почетком априла. Целу сезону ћемо испратити са радом у објектима фирме Фонтана”, наводи председник општине Бобан Ђуровић.

Недовршени део хотлеа Звезда или Звезда 2, која је почела да се гради пре више од четврт века, према речима првог човека Врњачке општине, требала би ићи у што скорију продају.

“Оно што је сигурно и што је договорено са стечајним управником, а тражи се  сагласност поверилаца је да се иде у хитну продају хотела Звезда 2. То је зидани, незавршени објекат у центру Врњачке Бање, за који постоје заинтересовани купци. Очекујем два, три учесника у том поступку и надам се да ћемо пре летње сезоне Звезду 2, продати по добрим условима и по доброј цени. Оно што морам истаћи, продају не врши локална самоуправа. То ради стечајни управник именован од стране Агенције за приватизацију, односно Министарства привреде, а уз сагласност одбора поверилаца, где су тренутно уз Пореску управу и фирму “Вино Жупа”, општина Врњачка Бања, ЈП “Бели избор” и радници највећи повериоци. Очекујем да ће то бити и структура будућег клуба поверилаца и да ћемо све одлуке, барем ми који учествујемо са ове стране где су локане функције, моћи да доносимо у интересу пре свега грађана Врњачке Бање, али и свих оних који имају потраживањаи та потраживања желе наплатити продајом ове имовине”, каже Ђуровић.

Како наводи председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, радницима су исплаћене отпремнине и сада се ради на поступку повезивања њиховог стажа.

“Оно што је битно то је да су радници добили своје отпремнине, које им законски припадају. Сада ћемо највероватније у овој фази повезати стаж тим радницима, односно доћи до скоро пуног капацитета испуњења обавеза по основу ПИО фонда и здравствене заштите, а да иза тога имамо шансу да опет те исте раднике вратимо на посао и да они до завршетка стечаја, могу радити у “Фонтани”. Наш циљ је да пронађемо доброг купца, који се бави туризмом, који ће уложити у фирму и по неком другом основу поново запослити одређени број људи. Како је реч о великој фирми, биће потребно ангажовање већег броја радника, чиме ће бања с једне стране добити нова радна места, а с друге једну другачију, квалитетнију понуду угоститељских услуга, него ону коју смо до сада имали.

До изналажења стратешког партнера и решавања проблема везаних за ово предузеће, хотели и локали који се налазе у власништву ХТП Фонтане, дочекаће спремно предстојећу туристичку сезону, јер се захваљујући радном стечају крајем марта око 120 радника враћа на посао.   

Срђан Удовичић 

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial