Skip to content

Document Header

ФРАНЦУСКИ ФИЛМСКИ КАРАВАН

ФРАНЦУСКИ ФИЛМСКИ КАРАВАН published on

Француски филмски караван ове године представио је врњачкој публици четири филма из циклуса Нови француски филм.

Наиме,  2012. године Француски институт у Србији покренуо је пројекат турнеје филмова који су уврштени у каталог Француског института. Сваке године организује се око 500 пројекција у 36 српских градова. Од 3. до 7. јуна у врњачком Биоскопу приказани су филмови: „Сећања“, „Љубомора“, „Лице анђела“ и „Број један“.

„Сећања“ је режирао Jean-Paul Rouve. У филму играју: Michel Blanc, Annie Cordy, Chantal Lauby, Mathieu Spinosi. Када његова 85 годишња бака једног дана изненада нестане из свог старачког дома, Роман креће у потрагу за њом, негде у својим сећањима. По роману Давида Фоенкиноса, деликатан породични портрет у коме Annie Cordy, чаробна у свом полутонском регистру, далеко од успеха на сцени, оживљава баку која живот види далеко и воли га још више.

Режију за филм „Љубомора“ потписују David Foenkinos и Stéphane Foenkinos, а протагонисти су: Karin Viard, Dara Tombroff, Anne Dorval. Натали Пеше, разведена професорка књижевности, мења расположење од данас до сутра, од брижне до болесно љубоморне мајке. Њена прва мета, дивна осамнаестогодишња ћерка, Матилда, играчица класичног плеса. Међутим, њен опсег се убрзо шири и на пријатеље, колеге, па чак и комшије. Између узбуркане комедије и психолошке неизвесности, пратимо неочекивано љуљање емоција једне жене.

„Лице анђела“ режирала је Vanessa Filho. Играју: Marion Cotillard, Ayline Aksoy-Etaix, Alban Lenoir. Марлен, млада и неодговорна жена, живи сама са својом осмогодишњом ћерком. Једне ноћи, након што је упознала младића у клубу, одлучује да оде, оставља ћерку препуштену самој себи. Филм представљен на Канском фестивалу 2018. године, у селекцији Известан поглед.

Emmanuelle Devos, Suzanne Clément, Richard Berry тумаче улоге у филму „Број један“ чији је режисер Tonie Marshall. Емануел Блаше је бриљантни инжењер, попела се на врх своје компаније у извршни одбор. Једног дана, мрежа утицајних жена понудила је да јој помогне како би преузела вођство компаније. Емануел би била прва жена на таквој позицији. Међутим у сферама у којима још увек доминирају мушкарци, гомилају се како професионалне тако и интимне препреке. Освајање је узбудљиво, али значи и рат.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial