Skip to content

Document Header

Годишње саветовање судија Републике Србије

Годишње саветовање судија Републике Србије published on

Од 5. до 7. октобра у хотелу „Zepter“ у организацији Врховног касационог суда одржано је Годишње саветовање судија Републике Србије „Судијски дани 2017.“Sudijski dani

Правосуђе данас, Закони и њихова примена и Актуелна спорна питања у судској пракси – главне су теме Саветовања које је свечано отворио Драгомир Милојевић, председник Врховног касационог суда и Високог савета судства.

– Традиционално Годишње саветовање судија највећи је скуп судија у Србији на коме судије представљају реферате у кривичној, грађанској, управној и прекршајној секцији, учествују на округлим столовима, присуствују стручним предавањима и презентацијама правних експерата, дискутују о питањима која се јављају у пракси. Циљ свих нас јесте заштита права грађана, владавина права и правне сигурности. Уверен сам да ће саветовање допринети ефикаснијем правосудном систему, подизању нивоа остваривања основних људских права и слободе, рекао је Драгомир Милојевић.

– Сви заједно треба да учествујемо на нашем заједничком путу у стварању успешнијег  судског система у Републици Србији. Оно што смо већ предузели реформом 2012. године коју смо започели усвајањем стратешких докумената, пре свега зацртали смо да су основни циљеви којима тежимо независност, непристрасност, ефикасност као и одговорност и стручност правосуђа. И то је управо оно што је зацртано у акционом плану за поглавље 23 и мерама које су у њему дефинисане. Свакако као једна од најважнијих реформи која нас све очекује јесу уставне промене које имају за циљ успостављање и јачање независности правосуђа у складу са европским стандардима. Усвајању новог Устава претходе бројне активности. Последњих месеци Министарство правде интезивирало је деловање у овој области. Положај судија јесте данас битан елемент на ком се заснива оцена демократског легитимитета државног и правног поретка. Постоји низ стандарда, услова који треба да се испуне да би се вредновало да ли у некој држави постоје нормативне претпоставке да би се судство сматрало независним. Стандарде су изградиле међународне организације почев од Уједињених нација, Савета Европе, Удружења судија и других делатника у правосуђу. Давно је уочено да независно судство не зависи од уставног и уоппште нормативног оквира већ и од политичке и културне традиције и правне свести једног народа, рекла је Нела Кубуровић, министарка правде.

Учесницима Саветовања обратили су се: Сем Фабрици, шеф делегације ЕУ, Андреа Орицио, шеф мисије ОЕБС, амбасадор Краљевине Холандије Хендрик ван ден Дол, заменица шефа мисије Савета Европе Ирина Сахакијан Ветер, председник Врховног суда Црне Горе Весна Меденица, председник Врховног суда Словеније Дамијан Флорјанчич, председник Врховног суда Републике Српске Весна Антонић и председник скупштинског Одбора Родољуб Џамић.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial