Skip to content

Document Header

Годишње саветовање судија Републике Србије

Годишње саветовање судија Републике Србије published on

У организацији Врховног касационог суда Републике Србије, од 9. до 12. октобра, у Конгресном центру хотела „Звезда“ у Врњачкој Бањи се одржавају традиционални „Судијски дани 2016.“sudijski-dani-33

Овај еминентни скуп бавиће се следећим темама: Правосуђе данас, Закони и њихова примена и Актуелна спорна питања у судској пракси. Судијске дане отворио је Драгомир Милојевић, председник Врховног касационог суда, поздрављајући уважене госте: министарку правде и државне управе Нелу Кубуровић, председницу Уставног суда Весну Илић Прелић, представнике судства Региона – Црне Горе Републике Српске, Републике Хрватске, Босне и Херцеговине и Републике Македоније, шефа делегације ЕУ у Србији Мајклa Девенпорта, Шефа Канцеларије Савета Европе у Београду Тима Картрајта, представник ОЕБС-а у Србији Артура Грејема, колегинице и колеге правнике.

– Радује ме да се број учесника „Судијских дана“ из године у годину повећава и да интересовање за ово саветовање расте што је знак важности овог скупа. Током трајања саветовања кроз реферате, округле столове и пленарна заседања представићемо нове законске институте, рекао је између осталог, Милојевић.

Уследило је обраћање министарке Неле Кубуровић која се прво захвалила на позиву за учешће у раду саветовања, а затим поздравила све оне који доприносе развоју правосуђа у нашој земљи. Она је рекла да суштинске реформе не смеју бити брзе и да се налазимо у другој деоници пута реформи, а то је период од 2013. до 2018. године. У наставку свечаног дела, пленарног заседања Весна Илић Прелић је подсетила да се овогодишње саветовање одржава у години великог јубилеја – 170 година од оснивања највишег суда у Србији и да је и дан данас исти задатак судства заштита људских права и слобода.

После председнице Уставног суда Србије говорили су веома надахнуто Мајкл Девемпорт,  Тимкарт Рајт и Артур Грејмс. Уследиле су речи подршке судова из окружења – Весне Меденице (ЦГ), Бранка Хрватинe (Хрватска) , Веснe Антонић ( Република Српска), Зорицe Гогалаj (БиХ) и Стојанчета Рибарев (Македонија).

Срдачну добродошлицу  учесницима Саветовања „Судијски дани 2016“ упутио је Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања и пожелео им успешан рад на успостављању стабилних законских оквира у нашој земљи. Позвао је све учеснике да слободно време искористе за шетњу бањским парковима, посету

Музеју и Замку културе. Изнео је податак да је Врњачка Бања у првих осам месеци остварила као туристичко место највећи број ноћења, а то није случајно, јер је у последњих неколико година реализовано неколико пројеката захваљујући подршци Владе Републике Србије.

Радни део саветовања отпочео је Уводним излагањем „Судство данас“ Драгомира Милојевића о актуелним питањима независности судства, уставним променама, стању и положају судија и суда, а наставк Саветовања одвија се по секцијама: Кривичној, Грађанској, Управној и Прекршајној.

M,В.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial