Skip to content

Document Header

Годишње саветовање судија у Врњачкој Бањи

Годишње саветовање судија у Врњачкој Бањи published on

Годишње саветовање судија Републике Србије, у организацији Врховног касационог суда, одржава се   од 8. до 10. октобра 2018. године у Хотелу „Zepter“ Врњачкој Бањи.sudijski dani 11

Теме Саветовања су: Правосуђе данас, Закони и њихова примена и Актуелна спорна питања у судској пракси.

На свечаном отварању Саветовања говорили су министарка правде Нела Кубуровић, која је овом приликом истакла „ Година измeђу два саветовања судија обележена је реформским потезима у области правосуђа, неким мање, неким више успешним. Први и најважнији задатак остаје промена Устава Републике Србије, којом ће бити створени услови за боље и независније судство. У припремању нацрта амандмана Министарство правде следило је препоруке Венецијанске комисије. Амандманима је предвиђено да статус судија буде више уставно, а мање законско питање“ истакла је министарка правде. У даљем излагању рекла је да великим успехом сматра то што су српски судови, упркос забрани запошљавања подмлађени са 160 приправника. “До краја године Министарство правде ће расписати нови конкурс за судове који нису били обухваћени претходним конкурсом. Такође, у сарадњи са Министарством рада и Службом за запошљавање обезбеђене су накнаде за рад“.

Окупљенима су се на свечаном отварању обратили и амбасадор Сем Фабрици, шеф делегације Европске уније у Србији; амбасадор Велике Британије Денис Киф; амбасадор Турске Танжу Билгич; амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији; председница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица; председник Врховног суда Словеније Дамијан Флорјанчич; председник Врховног суда Федерације Босне и Херцеговине Милорад Новковић; судија Врховног суда Босне и  Херцеговине Зоран Божић; судија Врховног суда Републике Српске Смиљана Мрша.sudijski dani 2

Након поздравних речи и отварања Саветовања, председник Врховног касационог суда и Високог савета судства Драгомир Милојевић, обратио се уводним излагањем.

 „Дужина трајања поступка у судовима у Србији, у току 2012. године износила је 534 дана, а у 2017. години 299 дана“, истакао је председник Врховног касационог суда и додао да је ефикасност побољшана, јер са готово истим бројем судија у односу на 2012. годину, у 2017. години и првој половини 2018. години је преполовљен број нерешених предмета.

Говорећи о расправи о нацрту уставних амандмана који се односе на судство, председник Милојевић је подсетио да су Врховни касациони суд и Високи савет судства објавили мишљења и сугестије на амандмане Министарства правде на Устав Републике Србије.

Говорећи о уједначавању судске праксе, председник Врховног касационог суда је истакао да се не могу и не смеју, позивајући се на независност судства и слободно судијско уверење у истим чињеничним и правним ситуацијама доносити различите одлуке, посебно у репетитивним предметима.

„И у наредном периоду нас очекују исти изазови и исте претње владавини права – велики број нерешених предмета и дуго трајање поступака јер је недопустиво да имамо иједан предмет старији од 10 година“, закључио је председник Врховног касационог суда.

.Свечаном отварању Саветовања, присуствовали су представници највиших судова из Црне Горе, Словеније, Босне и Херцеговине, Републике Српске и Македоније, представници државних органа и институција, декани и професори правних факултета, представници међународних организација, невладиних организација, струковних удружења и еминентни правни стручњаци.

Судије ће на Саветовању представити реферате у кривичној, грађанској, управној и прекршајној секцији, учествовати на округлим столовима, присуствовати предавањима правних експерата и дискутовати о спорним питањима.

Организацију Саветовања су помогли Вишедонаторски поверенички фонд (МДТФ) којим кординира Светска банка у Србији, Мисија ОЕБС-а у Србији, Америчка агенција за међународни развој-УСАИД, Канцеларија Савета Европе, пројекат Европске уније „Подршка Врховном касационом суду“ и Немачка организација за техничку сарадњу ГИЗ.

 

Н. П.

 

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial