Skip to content

Document Header

Хиландарска лоза у Винарији “Грабак”

Хиландарска лоза у Винарији “Грабак” published on

У Винарији „Грабак“, на Ђурђевдан, 6. маја отац Саша Ковачевић освештао је сађење калема свете лозе са Хиландара.Grabak Hilandarska loza e

Ранко Пантелић, калемар из Селишта добио је лозу из старог винограда манастира Хиландар. Од десетак прутића са Свете Горе чије су „виоке“ биле тек неких 4-5 mm настала је садница прве класе. Калемљено је свако окце. Лоза припада старој грчкој сорти. Хиландарски виноград потиче с краја 19. века. Четрдесет девет калемова се примило. Ранко ће већину садница поклонити српским манастирима и црквама, а десетак винаријама. Један од калемова лозе са Свете Горе даровао је Винарији „Грабак“. Хиландарска лоза расађена је с благословом Његовог преосвештенства епископа крушевачког г. Давида лета господњег 2018.

– Велико ми је задовољство што ми је припала част да једну од десет лоза које су намењене српским виноградима засадимо у мојој винарији. Заузела је почасно место и вињага ће да расте на улазу у Вински подрум, каже Милош Јовановић, власник Винарије „Грабак“.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial