Skip to content

Document Header

ХУМАНОСТ БЕЗ ГРАНИЦА

ХУМАНОСТ БЕЗ ГРАНИЦА published on

Светски дан Црвеног крста обележава се на дан када је рођен Анри Динан, оснивач једног од најмасовнијих и најстаријих хуманитарних покрета.

Банкар, пореклом из богате женевске породице, случајно се обрео усред побеснеле битке код града Солферино. Ужасна људска патња рањеника коју је тамо видео преобразила га је и променила ток његовог живота. Тада се у њему родила идеја да све земље на свету треба да формирају организације које ће служити за помоћ болесним и рањеним лицима што је био и основни циљ – покрет „Црвени крст“ који је наставио да се развија и бивао прихваћен у целом свету.

На самом почетку 20. века норвешки парламент доделио му је Нобелову награду за мир. На тај начин Динан је постао први добитник ове изузетне награде.

Од осмог маја 1948. године у знак поштовања према Анри Динану, у целом свету се обележава Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

Овај међународни празник се у нашем месту лековитих вода слави у име сећањa на британске здравствене раднике који су у Првом светском рату показали своју  хуманост лечећи српске ратнике  и бројне Врњчане од тифуса, изузетно опаке болести по људску популацију. Ову хуманитарну мисију је у Србију 1915. године упутио Међународни црвени крст. За овај догађај везани су и почеци настанка врњачког Црвеног крста.

У част британских лекара и болничарки, њиховом залагању у лечењу наших сународника 1986. године, код Извора „Слатина“ постављено је спомен обележје, локацијски место у близини некадашње болнице у којој је радила хуманитарна мисија коју је предводио др Џејмс Бери.

У складу са пандемијом вируса Ковид 19 свечаности су присуствовали представници Општине Врњачка Бања, Кризног штаба, здравствених установа и мањи број присутних  Врњчана који су поводом Дана Црвеног крста положили венац на спомен обележје.

– Највећи изазов у протеклом периоду било је пружање помоћи социјално угроженим лицима и породицама, пензионерима са малим примањима. На Светски дан Црвеног крста требало би одати признање бројним волонтерима и активистима Црвеног крста Врњачка Бања као и волонтерима других организација, привредним предузећима, јавним установама и појединцима који су на својствен начин помогли акцију личном афирмацијом и финансијским средставима ради набавке 2.500 пакета најугроженијим породицама. Такође морамо споменути чланове Кризног штаба Општине Врњачка Бања, који су на прави начин даноноћно водили акцију. Дом здравља „Др Никола Џамић“ В. Бања  и Специјална болници „Меркур“ В. Бања одиграле су значајну улогу у борби против корона вируса, истакао је секретар Црвеног крста Врњачка Бања Слободан Дишовић.

У оквиру планова Организације Црвеног крста В. Бања, до краја месеца запланирана је редовна акција добровољног давања крви која ће се спровести уз поштовање здравствених мера како би се прикупио довољан број јединица крви за оболеле који се лече у градовима широм Србије.

Након вандалског чина, две деценије након постављања, са овог спомен обележја  уклоњен је и однесен натпис.

Залагањем наше куће, Устанoвe „Културни центар“ Врњачка Бања, а у циљу бриге о свом месту и споменицима који сведоче о нашој славној прошлости израђен је и постављен натпис који је украден са овог места.

Н. Вeљковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial