Skip to content

Document Header

Индијци у посети Врњачкој Бањи: Бања центар спортског туризма

Индијци у посети Врњачкој Бањи: Бања центар спортског туризма published on

Заменик председника Општине Врњачка Бања Иван Џатић,  17. јануара био је домаћин гостима из Индије, власнику једне од највећих туристичких агенција „Adikat and Company“  у Делхију, Гагану Гауру и његовим сарадницима.indijci 11

 Посету је организовало Министарство омладине и спорта, чију је делегацију предводио Урош Богдановић, саветник министра Вање Удовичића. Састанку је присуствовао и директор „Спортског центра“ Врњачка Бања, Душан Радовић, који је госте упознао са спортским потенцијалима Врњачке Бање.

Иначе, Индија је једна од најмногољуднијих земаља света, са 1,2 милијарду становника, а главни гард  Њу Делхи са старим делом града Делхи чини зајдничку агломерацију, и има око 27 милиона становника. Важно је управно седиште, индустријски град, саобаћајно чвориште и културни центар. Како Њу Делхи и град Делхи чине јединствену управну целину, оба града заједно Индијци најчешће зову једноставно Делхи.

По речима Гагана Гаура, велики број младих Индијаца похађа приватне школе које броје од 3 до 5 хиљада ученика. Индијци су заинтересовани за кошарку, одбојку, фудбал- спортове који су код њих у повоју. По његовим речима Врњачка Бања, осим адекватних спортских објеката и смештаја, нуди бројне пратеће садржаје. Као највећу предност навео је што за Србију нису потребне визе. Током обиласка Бање, био је импресиониран спортским објектима, а највеће интересовање је показао за кампове у којима би млади Индијци могли да савладају различите спортове.dzatic 11

Овом приликом Иван Џатић је изјавио:

– Наши данашњи гости су пријатно изненађени што за пут у Србију нису потребне визе, а код нас су научили на добродошлицу и гостољубиве људе, људе који желе да остваре сарадњу са њима. Они су током овог разговора навели да би послали своје предстванике за одређене врсте спортова, међу којима су кошарка, одбојка,тенис, рукомет. То су спортови који су код њих у повоју, нису толико развијени као код нас. Подсећа, да је и Кина до пре једно десетак година била у једној таквој ситуацији, а данас је посећују највеће светске звезде.

Ми ћемо можда бити неки пилот-пројекат, у коме ћемо показати нашу гостољубивост, наш потенцијал, имамо неопходну инфраструктуру. То би требало да има позитивне ефекте за нашу, локалну самоуправу, јер ћемо од остварених средстава кроз постојећу потрошњу, боравишне таксе,  улажити у оно што је најнеопходније на територији локалне  самоуправе.

Ово је један леп почетак обостране сарадње, с обзиром да су су наши данашњи гости истакли да ће њихови људи у Србији учити од најбољих тренера, и  имаће могућност да упознају другу државу, другу културу.  Деца из Србије, ученици и студенти, позвани су да посете Индију.

Могућност отварања  аеродрома „Морава“ у Лађевцима, такође је привлачна за госте из Индије, јер је важно да имају директан лет до изабране туристичке дестинације. Његово отварање јесте дуго сањани сан не само Врњачке Бање, већ читавог Рашког региона, а ових дана само имали прилике да од председника Србије Александра Вучића чујемо вест да се ове године планира отварање тог аеродрома. За наше госте из Индије, као и друге сраднике један је од предусалова за једну дуготрајнију и интензивнију сарадњу. Надамо се да ће нам то отворити многе друге потенцијале, истакао је Иван Џатић .

Гости из Индије су осим спортских објеката обишли СБ „Меркур“ и „Соларис Ресорт“, за чије су услуге и смештај посебно заинтересовани.

Истакли су и да би највеће ђачке и туристичке аранжмане имали у мају и јуну, када су  у Индији због великих врућина затворене школе.

 

Наталија Поповић

 

 

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial