Skip to content

Document Header

Интервју с координатором Врњачке Бање за Србију у ритму Европе

Интервју с координатором Врњачке Бање за Србију у ритму Европе published on

Највеће дечје музичко такмичење у земљи “Србија у ритму Европе” , намењено деци основног и средњошколског узраста, талентованој за певање и плес, ове 2018. године, прославиће свој 10. рођендан, у Нишу 16. јуна, када ће од 14 часова бити емитовано финале десете сезоне, док ће деца Врњачке Бање трећу годину заредом, бити део ове манифестације.

У свом трећем походу ка трону на овом дечјем музичком спектаклу, Врњачку Бању представљају Катарина Богићевић, Милица Ћирић, Ања Свилановић, Теодора Стаменковић, Ивона Ивановић и Анита Вилимоновић. Линије за гласање отворене су од 1. јуна, а за малде врњчанке, гласа се слањем поруке PESMA 01, на број 1557.

О самом програму и припремама за ово такмичење, разговарали смо с координатором Општине Врњачка Бања за програм “Србија у ритму Европе”, Срђаном Удовичићем.

Srdjan Udovicic

На самом почетку, можете ли нас упознати с програмом “Србија у ритму Европе”?

Програм “Србија у ритму Европе”, настао је 2008. године, са идејом да се на градским трговима, уз велелепну сцену представљају земље Европе. Први концерт “Србија у ритму Европе”, одржан је 2008. године у Горњем Милановцу, који је на централном тргу пратило преко 5.000 људи. И тај, као и наредна 24 концерта који су одржавани на трговима српских градова, отварали су амбасадори земаља Европе. Међутим, током година постојања, концепт програма “Србија у ритму Евопре” се мењао. У 2016. години, када су се први пут на овом такмичењу појавила и деца Врњачке Бање, одржана је нова и другачија “Србија у ритму Европе”. Те 2016. године, на финалном концерту у Ћуприји, деца 20 градова и општина Србије, на најбољи начин, кроз песму и игру бранила су боје својих локалних самоуправа, али и амбасада под чијим су заставама наступали. Таква нова “Србија у ритму Европе”, слободно могу рећи да је подсећала на малу Евровизију у Србији.

С обзиром да сте на челу врњачког тима, од тренутка када је Врњачка Бања узела учешће у програму “Србија у ритму Европе”, можете ли направити кратак осврт на претходне две године?

Одлуку да деца Врњачке Бање свој талентат за игру и певање, кроз програм “Србија у ритму Европе” представе целој Србији, путем живот преноса на телевизији са националном фреквенцијом, заједно са својим сарадницима, донео је председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, крајем 2015. године.  Те прве године, када сам постављен за координатора,  нисам знао шта нас све чека и како ће цео тај процес шестомесечних припрема и самог представљања на финалу манифестације “Србија у ритму Европе” протећи. Тај тим Врњачке Бање за сезону 2016, бројао је 11 чланова. Представили смо се нa хебрејском језику, који је било мало теже вокалима да савладају, с обзиром да смо за партнера имали Амбасаду Израела. Били смо запажени на финалу које је одржано у Ћуприји, остварена су нека нова познанства, наша деца су се спријатељила са својим вршњацима из других градова, а онда је од стране продукције програма “Србија у ритму Европе”, Врњачка Бања добила позив да буде део ове манифестације и у 2017. години. За партнера добијамо Амбасаду Кипра, што је значило да ће наша деца певати на грчком језику, уз велики хит који долази с Кипра. Како је продукција програма пооштрила критеријуме, тим Врњачке Бање бројао је у претходној сезони шест чланова. Током самих припрема, а и након такмичења које је одржано у Сомбору,  на ком је Врњачка Бања остварила одлично треће место иза Ниша и Суботице, у конкуренцији 20 локалних самоуправа, представнице нашег тима су се сусреле више пута с Његовом Екселенцијом, Амбасадором Кипра у Србији, господином Константиносом Елиадесом. У знак захвалности, што су његову земљу на овој дечјој музичкој манифестацији представиле на најбољи могући начин, Амбасадор Кипра наручио је поклоне, који су дипломатском поштом с Кипра допремљени у Србију. У питању су статуе са посветом, при чему је на свакој статуи угравирано име њене власнице. Иако Кипар у сезони 2018, неће бити партнер Врњачкој Бањи, пријатељство између чланица тима Врњачке Бање и Амбасадора Кипра је остало и након такмичења. Успешна сарадња између Општине Врњачка Бања и продукције програма “Србија у ритму Европе”, резултирала је тиме, да свега неколико дана након завршетка такмичења 2017. године, буде потврђено учешће наше општине и у сезони 2018. У овој години јубилеја, када Врњачка Бања прославља 150 година организованог бављења туризмом, а “Србија у ритму Европе”, 10 година свог постојања, деца Врњачке Бање представљаће Француску.

Како се врши одабир деце која ће бити представници ?

Сам избор потенцијалних представника, како наше, тако и било које друге општине или града, почиње у школама које деца похађају. Школе су заправо те, које делегирају децу за аудције. Ипак професори који их током година образују, који имају прилике да увиде неке њихове таленте, су ти који са директорима школа предлажу потенцијалне представнике општине. Делегирана деца, свој таленат за плес и певање представљају на аудицији, а онда од тих најбољих, продукција програма “Србија у ритму Европе” бира најбоље. На аудицији се заправо формира тим који ће се у наредним месецима припремати за финални концерт и који ће представљати једну амбасаду и општину или град из ког долазе.  На нашу срећу, деца која су Врњачку Бању представљала у 2017. години, показала су како током припрема, тако и током самог финалног концерта, висок ниво одговорности и професионалности, да су се одлуком продукције програма “Србија у ритму Европе”, директно, без аудиције пласирали у наредну сезону. Ипак, аудиција је одржана и постојећи тим је добио појачање.

Srdjan Udovicic Srbija u ritmu EvropeНа који начин мотивишете децу која учествују да дају све од себе?

Поред те привилегије да буду представници своје општине, школе, једне амбасаде, да буду фотографисани и снимани за медије, да упознају вршњаке из других градова и општина Србије, деца која одлуче да се пријаве на аудицију, а касније и постану део програма “Србија у ритму Европе”, воле да певају и плешу. Деци која прођу аудицију стало је до тога да свој таленат уз помоћ едукатора продукције “Србија у ритму Европе” унапреде и развију, тако да  нема потребе на њих вршити неки додатни утицај и посебно их мотивисати. У тиму Врњачке Бање постоје деца која су већ трећу сезону део програма. У питању су деца која су вредна, одговорна, која редовно долазе на пробе, у случају да су из неког разлога спречена да присуствују проби, обавезно се јаве и то чине, чак иако на пробу или неко снимање касне свега пар минута. Оно што је битно како самој деци, тако и мени као кординатору испред Општине Врњачка Бања и самој локалној самоуправи,  а и продукцији програма “Србија у ритму Европе” јесте подршка и добра сарадња првенствено с родитељима и школама из којих деца долазе, а која до сада није изостала.

Програм “Србија у ритму Европе” емитује се на ТВ Прва и траје 150 минута, док сам наступ деце једног града или општине траје неколико минута. Можете ли нам рећи шта се дешава током програма?

Самом финалном концерту, на ком се у пар минута, колико траје песма уз коју деца наступају,  предстоји шест месеци напордног рада, одрицања, али и лепог дружења. У почетку се пробе одржавају једном недељно, да би временом, како се ближи финални концерт, те пробе постале свакодневне. Сам финални концерт у живом телевизијском преносу траје 150 минута, као што сте рекли. Међутим, пре самог преноса ту су генералне пробе, које обухватају тонске пробе, пробе костима које ће деца носити, намештање сценографије, расвете и много других детаља. Деца наступају на великој сцени, пред халом пуном навијача из целе Србије и камерама Прве телевизије. Пре самог наступа и код деце, али и код координатора локалних самоуправа, присутни су и трема и нервоза, да ли ће сваки тон бити добро отпеван, сваки корак исправно одигран. Заиста је лепо видети, да постоји међусобна подршка и бодрење између такмичара, у том тренутку, конкуренских  градова и општина. Није свеједно када знате да вас прати више милиона људи, у живом телевизијском преносу, да не представљате само себе, већ и целу Врњачку Бању, као и једну европску земљу. Ипак, без обзира на тај велики притисак, још једном морам рећи да су деца Врњачке Бање, прави мали професионалци. Од самих проба,  доласка у град у ком се такмичење одржава, преко генералне пробе, најаве програма, дефилеа, самог наступа, до гласања и проглашења победника.

И за крај. Да ли ће ово бити трећа срећа, односно да ли ће Врњачка Бања у свом трећем покушају успети да победи и ову највећу дечју манифестацију у Србији доведе у наше место?

За победу је очигледно потребан сплет околности. Чињеница је да деца која су у тиму Врњачке Бање, поседују квалитет. Како вокали, тако и плесачи. Поред  добре песме у којој вокали могу исказати своје гласовне могућности, а плесачи своје играчке способности, како би да кажем “купили” наклоност жирија из 22 града и општине које ове године учествују, потребна је и подршка публике која гласа путем смс-а. Верујем да ће Врњачка Бања показати јединство и да ћемо заједно успети да парирамо и великим градовима који учествују. С нашим представницама претходних месеци наступ су припремали едукатори програма “Србија у ритму Европе”, Тома Ђорђевић и Милош Марковић. Верујем да ће се наступ  допасти и оним гледаоцима из општинама и градовима који не учествују и да ће свој смс глас утити баш за представнице Врњачке Бање.  У случају победе представнице Врњачке Бање од стране продукције програма добијају као награду одлазак у Француску, коју предсављају, док 50% од укупног смс-а који буде скупљен одлази у буџет општине, за потребе нечег што представнице Врњачке Бање у договору с председником општне буду договориле. Њихов тренутни предлoг је да у случају победе та средства буду опредељена за набавку новог озвучења у Врњачком биоскопу или клима уређаја за Спортску халу “Владе Дивац”. Гласање је у току и трајаће до завршетка програма, 16. јуна, када је финале манифестације “Србија у ритму Европе” са почетком од 14 часова на ТВ ПРВА, а за Врњачку Бању се гласа слањем поруке PESMA 01, на број 1557.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial