Skip to content

Document Header

ИСПРАЋАЈ МАТУРАНАТА У ЖИВОТ ОДРАСЛИХ

ИСПРАЋАЈ МАТУРАНАТА У ЖИВОТ ОДРАСЛИХ published on

Још једна генерација матураната гимназије у Врњачкој Бањи испраћена је у живот одраслих, припремљена за искушења и непредвидивости које живот носи. Матура,  на неки начин и представља испит зрелости, који је и ова генерација врњачке гимназије полагала пред својим професорима.

Свечана Академија одржана је у сали Tермоминералног купатила, 17. јуна, када су у присуству матураната, родитеља и професора, додељене дипломе и признања.

– Драги матуранти, цењени родитељи, поштоване колеге, одељењске старешине, уважени гости, велика ми је част и задовољство да вас поздравим у име колектива Гимназије и у своје лично име, у дану када још једну успешну генерацију врњачких гимназијалаца испраћамо на њихово даље животно путовање и наставак школовања.

Драги ученици, данашњим даном  опраштате се од ове школе и свих нас који остајемо. Ви припадате Z генерацији, ваша главна карактеристика јесте у томе што сте стварни свет  у великој мери заменили дигиталним светом.

Ми, који само четири године били са вама, припадамо X генерацији, мада се ту може наћи и по неки представник Y генерације. На једном месту три непознате, математички гледано тешко је доћи до решења једначине са три непознате, али систем од три једначине са три непознате доводи до решења. Када решавамо систем, надамо се тачном решењу.

Суштина овога што желим да вам кажем је да није лако доћи до правог решења за сваку од непознатих, ми смо се ове четири године трудили  да на крају резултат буде овакав, са поносом могу да кажем да од уписаних 87 ученика данас имамо најбоље који су ту са нама 75 матураната, 10 је носилаца Вукове дипломе.

Нису само све петице оно што одликује наше вуковце, представљање школе и освајање значајних места на  многобројним државним и међународним такмичењима свакако су изнедрила и најбољег међу најбољима. Има чиме да се поноси Z генерација.

Драги матуранти, пред вама је живот у који самостално ступате, живот стварности. Не гледајте живот само преко екрана, стваран свет око нас је много лепши, има много више боја, а људско око има много више пиксела. Живите живот  уживо! Постоје ствари за које вас нисмо могли припремити, сусрети са људима и догађајима о којима нисте могли сазнати из књига и паметних телефона.Чувајте себе, за случај да тамо, у новом свету, нема ко да вас сачува. У мору нових лица, не заборавите на она стара. Стичите пријатеље, али оне старе, проверене, из школске клупе и са другог краја учионице, чувајте. Не будите сами ни када сте тужни, ни када сте срећни. Групне фотографије из школских дана ће у свакој деценији вредети све више. Ако некад зашкрипи, а живот не може без тога, храбро се суочите са проблемом, решење увек постоји.

Родитељима се захваљујем на сарадњи и поверењу које сте нам указали уписујући своју децу у ову Гимназију. Надам се да смо оправдали ваше поверње. Ми смо их образовали, али смо их заједно одгајали и вапитавали претходне четири године.

Захваљујем се колегама на уложеном труду и одељењским старешинама који су били увек ту за своје ученике.

Драга наша децо, драги матуранти, млади људи, живот је кратак, а планета велика. Врата су отворена, живот је пред вама, путеви су отворени, сигурним кораком крените, нађите прави пут. Срећно, завршила је свој поздравни, а уједно и опроштајни говор од својих матураната, директорка Гимназије у Врњачкој Бањи, Дојна Стодић.

Потом су уследиле доделе награда и признања. Добитници Вукове дипломе су Ивона Петровић, Милица Шљивић, Вања Бонџић, Јелена Вукојичић, Вељко Жупац, Павле Младеновић,  Наталија Нешић, Андрија Протић и Петар Стојковић који је и ученик генерације.

Такође су награђени Анђела Драгојевић, одељење IV1 – за изузетно ангажовање у ваннаставним активностима током средњошколског образовања, Вељко Жупац, одељење IV3 – за изузетне резултате постигнуте у области рачунарства и информатике током средњошколског образовања, Даница Карамарковић, одељење IV2 – за изузетне резултате постигнуте у области филозофије и ангажовању у ваннаставним активностима током средњошколског образовања и Андрија Протић, одељење IV3 – за изузетне резултате постигнуте у области историје током средњошколског образовања.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial