Skip to content

Document Header

IUVENTA успешно завршила пројекат “Интеррелигијски дијалог у омладинском раду”

IUVENTA успешно завршила пројекат “Интеррелигијски дијалог у омладинском раду” published on

Невладина организација IUVENTA  30. новембра је одржала састанак у просторијама Хотела „Лидер С“ на коме је затворен пројекат „Интеррелигијски дијалог у омладинском раду“. Пројекат је финансиран од стране Ерасмус+ програма Европске уније. Пројекат је затворен представљањем друштвених игара за интеррелигијски дијалог које су учесници пројекта креирали током годину дана рада, са циљем да се ове игре, које су тренутно у штампи примењују у неформалном образовању.iuventa 1

Стеван Малаимаре, један од учесника „Интеррелигијског дијалога“ представио је присутнима фазе пројекта.

– Са овим пројектом је започето пре нешто више од годину дана. С обзиром да је интеррелигијки дијалог веома битна тема за ово подручје, дошли смо на идеју да развијемо едукативне игре. Само писање пројекта било је веома интересанто, јер је рађено у  неколико крајева Европе. Овај пројекат се састоји од много више локалних активности, али је ипак суштина развијања тих игара била на интернационалним сусретима. У раду на овом пројекту учествовали су представници: Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Турске, Албаније, Француске, Италије, Косова*, Грчке, Аустрије, Шведске“ – рекао је Стеван.

Дијана Пушкар , координаторка пројекта истакла је да  друштвене игре које су  развијене током  интеррелигијског дијалога нису до сада постојале.

-Идеја је кренула децембра прошле године на семинару  у Врњачкој Бањи – како би требало игре да изгледају, шта да буде заступљено, да се види едукативни карактер сваке игре. Следећи корак био је да учесници раде онлајн, на даљем развијању игара. Креирати друштвене игре гледано из ове перспективе је врло једноставно, али у пракси је сасвим другачије. У априлу 2018. године је завршено креирање идеја, оне су искристалисане, игре су добиле форму и наступила је фаза тестирања, где је у тих 11 земаља одрађено преко сто локалних радионица, на којима су презентоване и тестиране игре. Крајем септембра у Грчкој дошло је до припреме игара за финалну штампу. Створене су четири нове друштвене игре, четири алата за интеррелигијски дијалог“- истакла је Дијана, а затим је представила игре.

  1. „Ходочашће живота“ је игра која се састоји од седам фаза кроз које човек пролази у животу. Подељена је на фазу рођења, детињства, младости, зрело доба, строст, смрт и живот после смрти. За сваку фазу постоје картице са питањима које односе на религију. У питању је пет религија – хришћанство, хиндуизам,ислам, еванђелизам и атеизам. Циљ ове игре је проћи животно ходочашће и научити нешто о различитим религијама које нас окружују.
  1. „Света меморија“ (Holy memo) друга игра која је креирана. Идеја за ову игру је кренула од класичне игре меморије и ово је игра коју могу да играју сви узрасти. У овој игри постоје картице са симболима 17 религија. Игра је веома едукативна са циљем да се научи нешто ново.
  2. „Бесконачност“ (Infinity) У овој игри укључено је шест религија , а игра је шест играча. У овој игри моше се доста тога научити о верским објектима различитих религија.
  3. „Кутија религије“ (Box of religion) је игра предвиђена за млађи узраст и рађена је у Француској. У њој се на забаван начин учи о религијама.

За све игре ће бити одштампани приручници са упутством за игру. Такође, ове игре се могу играти онлајн.

У току овог пројекта, радећи на овим друштвеним играма, учесници су урадили велико истраживање о свим светским религијама. Том приликом је настао и приручник на око хиљаду страна, који може да се погледа на сајту IUVENTE . Приручник садржи све методе које су коришћене у сврху интеррелигијског дијалога.

Примена ових игара кренула је и у неким европским земљама, а једна од њих је Пољска, која је ове игре почела да примењује у формалном образовању, односно у школама. Канада је такође заинтересовна за примену ових игара.

Примена ових игара настале на пројекту интеррелигијског дијалога, у формалном образовању било је ван свих очекивања учесника и ствараоца самих игара. Све игре су развијене са циљем да се јаве у неформалном образовању.iuventa 2

Једна  од учесница овог пројекта Леа Ћатић истакла је да су игрице поучне и прилагођене свима и препоручује их да би  се што више сазнало о свим религијама света.

Сандра Богдановић, чланица Омладинског центра и учесница пројекта рекла је да не постоје границе и не постоји политика, не постоји ништа друго осим дружења током рада на пројекту.

На затварању пројекта „Интеррелигијски дијалог“  присуствовали су поред учесника пројекта и Валентина Крстић, представница Омладинског  центра Врњачка Бања, Марија Рајковић Ћосић, представница Канцеларије за младе из Врњачке Бање, Милица Миладинов, педагог у ОШ „Младост“ Врњци, као и учесници пројекта на локалном нивоу из Прешева, представници албанске мањине који су запослени у школи, а један од њих је вероучитељ.

 

Н.П.

 

 

 

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial