Skip to content

Document Header

ИЗЛОЖБА ЧИТАЊЕ ФИЛМА

ИЗЛОЖБА ЧИТАЊЕ ФИЛМА published on

ИЗЛОЖБА ЧИТАЊЕ ФИЛМА: ОДАБРАНА ДЕЛА ИЗДАВАЧКЕ ДЕЛАТНОСТИ ФИЛМСКОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ

„Кућа сценарија“ НБ „Др Душан Радић“ у сарадњи са Филмским центром Србије и Културним центром Врњачке Бање, представила је цењеном аудиторијуму изложбу аутора Срђана Чеперковића: „Читање филма: одабрана дела издавачке делатности Филмског центра Србије“.

            Изложба која је трајала од 10. до 31. августа у Салону врњачке Библиотеке била је сачињена од тридесет и три вредна наслова ФЦС-а. Поред оригиналних критичких сагледавања великана седме уметности као што су Стенли Кјубрик, Рајнер Вернер Фасбиндер, Абас Кјарастами, Ларс фон Трир, биле су изложене и књиге које пружају нове увиде у филмско прегалаштво домаћих класика: режисера Александра Саше Петровића и Горана Марковића, глумица Душице Жегарац и Милене Дравић. О историјату југословенске и српске кинематографије грађанство је могло да се упозна преко следећих наслова: „Кинематографија и филм 1918 – 1941“, „Готово заборављена историја“, „Југословенски црни талас“, „Сјај црног“, „Критички водич кроз српски филм 2000/2017“ . Важност поставке огледала се и у чињеници да су била изложена дела осведочених ауторитета филмске писане речи као што су Бранко Вучићевић и Ранко Мунитић.  Наравно, посетиоци изложбе били су у прилици да виде и  најрепрезентативнија савремена разматрања о суштаственим проблемима филма: „Нарација у играном филму“, „Дијалог са екраном“, „Трансмедијални наративи између филма и телевизије“,  „Пишчево путовање: митска структура за писце“, „Џејмс Џојс и филм“, итд.

            Судећи по посећености била је то веома успешна изложба која је на репрезентативан начин представила дела и ауторе који су трајно обогатили литeратуру о филму.                                                                                                                            

                                                                                                                                                М. C.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial