Skip to content

Document Header

ИЗЛОЖБА ГЕРГЕЉА ГЕРЕ УРКОМА У ЗАМКУ КУЛТУРЕ

ИЗЛОЖБА ГЕРГЕЉА ГЕРЕ УРКОМА У ЗАМКУ КУЛТУРЕ published on

У Замку културе, 13. августа је отворена специфична изложба слика Гергеља Гере Уркома.

Реч је о запаженом мађарском сликару који живи и ради у Лондону, али је рођен у Србији, а Академију ликовних уметности завршио у Београду.

У изложбеном простору Замка, поставка његових слика је названа „Наратив – Антинаратив – Пут на голготу“ али је и необично постављена. Гера Урком је и припадник „Неформалне групе шест“ са којом је покушавао да промени естаблиширан начин поимања сликарства у Београду. Ова група је, по речима историчара уметности Јерка Денегрија,  временом стекла култни и историјски потпуно потврђен статус преломне појаве на домаћој уметничкој сцени, успостављајући изразиту радикализацију уметничког језика и уметничког понашања.

Гера Урком је, према мишљењу Јерка Денегрија, филозофски образован и о савременим уметничким збивањима, врло информисан уметник. Заокупљен је темељним онтолошким питањима уметности и начинима обављања њених продуктивних пракси. О Уркому је говорила и историчарка уметности Ива Лековић.

Ову изложбу слика, постављену у вечери отварања 43. Фестивала филмског сценарија, није захвално речима представити читаоцу, њу морамо доживети личном перцепцијом и стећи прави утисак о вредности изложених дела. Отварање изложбе, својим присуством увеличао је познати глумац и редитељ Лазар Ристовски.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial