Skip to content

Document Header

ИЗЛОЖБА МАРИЈЕ АЋИМОВИЋ: „ВРЊЦИ СУ УВЕК У МОДИ“

ИЗЛОЖБА МАРИЈЕ АЋИМОВИЋ: „ВРЊЦИ СУ УВЕК У МОДИ“ published on

Изложба „Врњци су увек у моди“ на паноима у Врњачком парку, преко пута Културног центра, аутора Марије Аћимовић привлачи пажњу туриста и Врњчана. Урађена је у форми модног журнала и на најбољи начин нас враћа у прошли век, тачније у период од 1900. до 1970. године. Оживљава део друштвеног живота у Врњцима и сећање на монденску Бању.

Модерни хотели, светска услуга, занимљив и богат друштвено-културни садржај претворили су лечилишта у стецишта забаве и одмора, где се врло често ишло да би се показала елеганција и богатство, односно да се види и буде виђен. На самом врху најпопуларнијих туристичких дестинација налазила се Врњачка Бања. Даме, господа али и   „ситнији“ свет спремали су се некад и по више месеци за одлазак у Бању. Десетине одевних комбинација за пре и после подне, шешри, фрагилни дамски кишобрани, рукавице у свим бојама, беспрекорна народна ношња, украси, скупоцене вечерње тоалете и многе друге модне и парадне сакалмерије чинили су део  незаобилазног бањског пртљага.Током тих година елеганције смењивале су се разне тоалете, било је ту и непрактичних хаљина са шлепом, тетралних и тешких шешира, огромних бауш пунђа, крзнених огртача у сред августа, гротескних пумпарица и др. али су појединци увек знали да изнесу модне комбинације и пре свега испоштују монденски реноме Врњачке Бање.

– Посматрајући старе црно беле фотографије начињене у Бањи током 20. века,  уочила сам елеганцију, држање, невероватне модне комбинације а на некима чак препознала квалитет материјала, драгоценост аксесора. . . Све ово ми је дало идеју да истражим  „бањску моду“. Наравно задатак није био лак, штура литература о моди у нашој земљи ми је отежала истраживање па сам се оријентисала и на друге појединости из друштвеног живота а које су пак увек биле и биће део моде. Изложба је урађена у форми модног журнала, па се поред модних кобинација за бање, посетиоци могу упознати и са саветима о лепоти и здрављу ,препорукама домаћих и европских креатора, познатим личностима који су долазиле у Бању, љубавним скандалима, огласима модерних модних и фризерских  салона у Бањи итд. Изложба се завшава седамдесетих година 20. века, последњом ревијом бањске моде. Модна конфекција је тих година, по мом мишљењу,  урушила монденски реноме Бање, појединац је изгубио лични печат и препустио се једноставности и удобности. Данас, на улицама Бање често уочавам две даме (често су гости књижевних вечери и изложби), мислим да су професорке у пензији. Увек са бреспрекорним фризурама, дивним накитом, нашминкане и скоро увек у хаљинама. Те две даме су последњи стожери старе, елегантне Бање, Бање која се сигурно сваки пут озари кад се оне прошетају Променадом али и ја кад их уочим кроз прозор. Драге гошће, када будете паковале пртљаг за Бању, спакујте поред тренерки, мајица, шорцева и патика, једну хаљину од креп жоржета и једне лаковане салонке, вратите сјај и шик нашој Бањи, поручује аутор изложбе Марија Аћимовић.

Илустратори изложбе су Биљана Марковић Крагуљац и једанаестогодишњи Стефан Ковачевић.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial