Skip to content

Document Header

Изложба: “Неизбежна” (Врњачка Бања у Великом рату)

Изложба: “Неизбежна” (Врњачка Бања у Великом рату) published on

Изложбу о Врњачкој Бањи у Великом рату приредили су аутори: Марија Аћимовић, археолог, Предраг Чомагић, академски сликар и Лепосава Стругаревић, историчар уметности.Izlozba Neizbezna

На десет паноа у парку преко пута Биоскопа, пре моста, испричана је историјска прича која је скренула пажњу великог броја мештана и бањских гостију.

– Дајемо и чињенице о рату у Бањи али смо се више базирали на обичне људе и њихове свакодневне муке . Кроз пар кратких прича дочарали смо атмосферу у Бањи из тог периода, указали на неке заборављене људе и показали колико је наш народ био хуман, колико су Енглези били пожртвовани, а колико је непријатељ био натеран да се бори против нас. Хтели смо да посетиоцима приближимо на један интересантан начин то време, а илустрацијама смо хтели да намамимо и најмлађу публику да прочитају и сазнају нешто више о Бањи, рекла нам је Марија Аћимовић.

„Овом изложбом посетиоци се воде у сентиментално путовање у прошлост, у време Великог рата, када је на овим улицама и парковима, којим данас безбрижно шетате, владала нека другачија атмосфера. Врњачка Бања због свог повољног положаја изван линије фронта и смештајних капацитета постаје уточиште за рањене, болесне и ратним удесом погођене људе. Тада, као и у време туристичке сезоне, Бања је постала неизбежна за људе из свих друштвених сталежа и миљеа, од политичара, богатих индустријалаца и државних чиновника, до обичних радника и сељака. Најзначајнији гости ове ратне сезоне биле су савезничке мисије чији су хумани лекари и медицинске сестре уз помоћ локалног становништва стали на пут епидемијама заразних болести. Циљ изложбе је да вам скренемо пажњу на до сада непримећене појаве и личности, на испит човечности који је наш народ успешно положио у најтежој ратној голготи.“ – реч аутора изложбе.

Изложба садржи записе из дневника Јована Миодраговића, педагога и професора, Јована Ђ. Авакумовића, судије, политичара, члана Српске академије наука и уметности, Владана Ђорђевића, лекара, књижевника и политичара, Елси Корбет, медицинске сестре Друге јединице британског Црвеног крста, цитате из књига др Џејмса Берија, Огњана Топаловића…

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial