Skip to content

Document Header

ИЗЛОЖБА САШЕ ФИЛИПОВИЋА: ЗВУЦИ ПАСТОРАЛНИХ РЕМИНИСЦЕНЦИЈА

ИЗЛОЖБА САШЕ ФИЛИПОВИЋА: ЗВУЦИ ПАСТОРАЛНИХ РЕМИНИСЦЕНЦИЈА published on

Почетак Фестивала уприличен је отварањем изложбе „Звуци пасторалних реминисценција“ проф. др Саше Филиповића. Реч је о поставци радова у лавираном тушу на папиру, као и радова од вуне и камена.

Саша Филиповић рођен је 1971. године у Гњилану. Студирао књижевност на Филолошком факултету у Приштини. Дипломирао сликарство на ФЛУ у Београду где је завршио и постдипломске студије. Члан је УЛУС-а од 2001. године. По позиву гостује на Академији nacional di bellas artes „San Akejandro“ у Хавани на Куби 2001. године. Педагошко искуство стекао је кроз рад на Факултету савремених уметности у Београду: асистент од 2000. до 2003, доцент до 2008, ванредни професор до 2013. године на предметима Цртање, Сликање и Сликарска технологија. Продекан за наставу био је од 2008. до 2012. године, а проректор за наставу на Универзитету Унион био је од 2015. до 2017. године. Декан је Факултета савремених уметности у Београду од 2017. године.

Излагао је на више од 30 групних и 10 самосталних изложби. Добитник је више награда и признања. Аутор је неколико пројеката.

– У радовима приказаним на изложби актуелне су две битне интерпретације реалности: дескриптивно мапирање природног простора и индиректна рефлексивност. У тој двојезичности креативног реаговања настају лавири на папиру и објекти. Последња серија радова реализованих у вуни и камену изведена је са двојним значењем форме као облика по себи и као асоцијативне форме које својим ритмичким понављањем изражавају стање вертикалне и хоризонталне покренутости и наводе на запитаност да ли форма призива имагинацију или имагинација форму, као и у којој мери материјал, камен или вуна, одређује један или други однос, каже проф. др Саша Филиповић.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial