Skip to content

Document Header

Изложба скулптура Бранимира Ђукановића

Изложба скулптура Бранимира Ђукановића published on

Врњачкој публици Бранимир Ђукановић, иначе професор физичке културе у пензији, представио је 25 радова већих габарита и минијатура.Izlozba Branimir Djukanobvic E

Изложба „Скулптуре из природе“ свечано је отворена у Замку културе, 4. јуна. Присутне је са Ђукановићевим стваралаштвом виђеном оком Мирјане Пејак, директорке лозничке Библиотеке, упознала Јелена Боровић Димић, виши кустос.

„Професор Ђукановић располаже фасцинантном способношћу да у природи јасно види божанску руку и да тај наум више силе осветли, учинивши га тако доступним и видљивим васколикој публици. Дрво је предмет његовог свевиђења, скрајнуто, одбачено, заборављено и туђим очима невидљиво. Баш такве творевине које је свемоћна природа изнедрила, у маниру рудара који на светлост дана износи драго камење из утробе земље, Ђукановић проналази у свом окружењу.

Ђукановић је поштовалац природе, узима само оно што је неће повредити, користећи њеном силом дефинисане форме. Уметничким радом им даје суштину и претвара немуште комаде у уметничка дела која својом снагом изненађују.“

У име Општине Врњачка Бања присутне је поздравио Дане Станојчић, заменик председника СО В. Бања.

– Планинар сам већ пола века. У природи нешто нађем, нешто одем да потражим. Донесем кући, препарирам га, припремим. Нешто му додам, нешто одузмем, дам му име и покажем посматрачима, рекао је Ђукановић коме је ово девета самостална изложба.

„Србија“ ,“Крик рањене звери“, „Угриз“, „Дрекавац“, „Дан после“, „Исповест“ само су неке од скулптура које је публика могла да види у Замку.

М.Ст.Ј.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial