Skip to content

Document Header

ИЗЛОЖБА СНЕЖАНЕ БЕКРИЋ

ИЗЛОЖБА СНЕЖАНЕ БЕКРИЋ published on

ИЗЛОЖБА СНЕЖАНЕ БЕКРИЋОМАЖ ВРЊАЧКОЈ БАЊИ “

У оквиру програма „Врњачки ликовни круг“, у галерији Замка Белимарковић у Врњачкој Бањи, 30. септембра 2020. свечано је отворена изложба Снежане Бекрић „Омаж Врњачкој Бањи – слике, цртежи, колажи, мозаици“.

– Снежана је везана за Врњачку Бању, пре свега пореклом своје мајке и претпостављам да јој је то и посебно надахнуће због чега су се мотиви наше прелепе Врњачке Бање нашли на њеним делима. Имамо прилику да уживамо у сликама, мозаицима, колажима, цртежима, што је обогатило програм Врњачке Бање и Културног центра током овог лета и вама неизмерно хвала. Желим вам у име Општине да још пуно година имате успешна дела, посебно са мотивима Бање и да нам будете увек драги гост и учесник оваквих изложби, рекао је Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања, отварајући изложбу, обраћајући се присутнима и ауторки изложбе Снежани Бекрић.

– Желим да вас поздравим и да вам се захвалим што сте у овим незахвалним и  тешким епидемиолошким условима  организовали моју изложбу и тиме  подржали мој  дугогодишњи рад… посебно се захваљујем  Замку културе и госпођи Јелени Боровић Димић, као и Благоју Димићу за изврсну поставку мојих радова. Посебну захвалност упућујем и председнику општине господину Бобану Ђуровићу  на разумевању и сарадњи са нама уметницима. Сви радови који су пред вама посвећени су нашој дивној Врњачкој Бањи  и  проткани су мојим дубоким емоцијама које гајим према овом месту, јер  сам као дете и у младости доста времена проводила у Липови и Бањи, с обзиром да је то родно место моје мајке. Дакле,  моји  корени по мајци су  овде у бањским изворима, шумама парковима… Слике, цртежи, колажи и мозаици који су пред вама, настали су углавном  последњих година мог  дугогодишњег рада и стварања, а уља на платну са бањским мотивима у последњих годину – две дана. Мозаици су мој животни избор и тема и њих сам много радила широм бивше Југославије са мојим покојним супругом мр Бошком Бекрићем. Ови који су пред вама посвећени су  симболици римских терми у које се убраја и Врњачка Бања, посвећени су бањској лепоти, бањском здрављу, бањским изворима и водама..

Цртежи такође одају почаст здрављу и лепоти, а колажима који датирају из нешто ранијег периода желим да  апострофирам урбани начин  живота који  све више узима данак и  који нас неминовно окреће према лепотама и благодетима  које Бања има, рекла је Снежана Бекрић приликом отварања изложбе.

Снежана Бекрић рођена је 1950. године у Београду. Дипломирала је 1974. године на Факултету примењених уметности и дизајна, одсек за сценографију у Београду. Члан УЛУПУДС-а, статус самосталног уметника има од 1974. године и статус истакнутог уметника од 2007. године. Излагала је на више од 30 самосталних изложби и на више од 300 групних изложби у земљи и иностранству (Италија, Финска, Словачка, Македонија, Словенија), учествовала је у раду више од 35 колонија. Технике у којима је остварила себе крећу се од цртежа, слика до мозаика. Радила као костимограф на филму „Дезертер“ Живојина Павловића, сценографије и костиме за школски образовни програм РТВ Београд и многобројне ТВ филмове и серије. Учествовала на археолошким ископавањима и истраживањима у циљу заштите културног наслеђа. Учествовала на многобројним донаторским аукцијама. Добитница награда УЛУПУДС-а за стваралачке резултате, Повеља захвалности за изузетан допринос афирмацији савремене српске уметности која се темељи на византијским узорцима НУБС Београд, Захвалница за допринос у промоцији културе за суседство…

Снежана се остварила и доказала на више поља али је сликарство, у којем је могла најбоље да се изрази и тиме потврди стваралачку природу, остало њена трајна знатижеља.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial