Skip to content

Document Header

Изложба “Средњовековни Рудник”

Изложба “Средњовековни Рудник” published on

У Замку културе, 27. априла, отворена је изложба „Средњовековни Рудник  – археолошка истраживања 2009-2015.“, Музеја Рудничко таковског краја из Горњег Милановца. Аутори изложбе су: виши кустос Ана Цицовић и проф. др Дејан Радичевић.Izlozba rudnik e

Прва вест о Руднику забележена је 1293. године. Пун процват доживео је током XIV и прве половине XV века. Још 1865. године ту су обављена прва организована ископавања. Тек су истраживања из осамдесетих година прошлог века допринела томе да сазнања о средњовековном Руднику, раније заснована искључиво на писаним изворима, буду употпуњена и археолошким подацима. С намером да се потражи одговор на питање положаја главног насеља и средњовековног трга, на Руднику су, након паузе од две деценије, године 2009. обновљена археолошка истраживања. Најзначајнија открића груписана су између изворишта Златарице и падина Мале Кеље, где су досад откривене три цркве, две православне и једна католичка, као и профани објекти за које се сматра да су настали у време процвата средњовековног Рудника. Разноврсни и богати покретни налази сведоче о средини с мешовитим становништвом – домаћим, српским, као и придошлим, које су већином чинили Дубровчани, а вероватно и други који су на Руднику развијали своју делатност. Последња ископавања изнедрила су и изузетан археолошки налаз, јединствен на нашим просторима. Реч је о типару, печатњаку, из времена владавине кнеза Лазара тим важним рударским и трговачким средиштем. Представа на централном пољу и натпис око ње јасно сведоче о томе да је типар припадао кнезу Лазару. Садржај печатне легенде такође је необичан и јединствен.

Приликом свечаног отварања, Александар Марушић, директор Музеја Рудничко таковског краја из Горњег Милановца, представио је један од најмлађих музеја у Србији, основне правце деловања, истраживање богатог историјског и археолошког наслеђа. Изложбу је отворио проф. др Дејан Радичевић са Филозофског факултета у Београду. Он је са великим задовољством упознао присутне са резултатима истраживања од 2009. године која су спровођена на самом врху планине Рудник.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial