Skip to content

Document Header

Изложба “Шумадијска дивизија 1914 – 1918”

Изложба “Шумадијска дивизија 1914 – 1918” published on

У Замку културе 1. новембра отворена је изложба „Шумадијска дивизија 1914-1918“.sumadijska-divizija-22

На великом броју изложбених паноа, са бројним предметима, оружјем и војном опремом, униформама, војничким писмима, дописним картама, до сада мало познатих фотографија рађених са негатива на стаклу и каталогом на 300 страна, представљена је једна од српских војних формација, Шумадијска дивизија, која је у оквиру Друге армије, предвођена војводом Степом Степановићем, дала изузетан допринос у свим значајнијим дејствима. Изложба паралелно прати судбину обичног војника. Изложба је реализована у сарадњи Народног музеја Крагујевац, Народног музеја Краљево и Историјског архива Краљево, средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

Аутори изложбе су: Драган Драшковић, Милољуб Арсић, Мирослав Бановић и Бојана Топаловић. Њих је представила Јелена Боровић Димић, управник Замка културе.

Милољуб Арсић, архивски саветник Историјског архива у Краљеву отворио је изложбу.arsic-na-otvaranju-izlozbe

  • Овде има највише предмета који су припадали војницима Једанаестог пешадијског пука. Напоменуо бих да су војници са територије Врњачке Бање, углавном, око 95 % били у саставу Дванаестог пешадијског пука. Шумадијска дивизија је била у саставу Друге српске армије која је била под командом војводе Степе Степановића. Шумадијска дивизија је одиграла кључну улогу приликом пробоја Солунског фронта. Степа Степановић је рекао да је Шумадијска дивизија најбоља дивизија од свих српских дивизија, рекао је Арсић.

Изложбу су посетили и ученици осмог разреда ОШ „Младост“ Врњци са својим наставником историје Љубаном Стевановићем.

М.Ст.Ј.

 

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial