Skip to content

Document Header

Још један успешан успешан фестивалски дан

Још један успешан успешан фестивалски дан published on

Фестивал филмског сценарија  42, по реду, био је веома успешан и препун разноврсног садржаја.Plakat 42

Дешавања на Фестивалу започела су вестима са Фестивалског радија, на коме је гост био глумац Бранко Јанковић, глумац.

 Студенти Школе драматургије „Слободан Стојановић“ овог пута су имали прилике да се упознају и разговарају са нашим сценаристом, глумцем, Николом Кољом Пејаковићем. С обзиром да је задатак радионице однос сценарија и филма , Никола Пејаковић је причао   о самом писању сценарија за Месо, а такође и за филм О бубицама и херојима.skola 1

Студентима је дао неколико корисних савета , истичући да је за драматургију најважнија књига Аристотелова „Поетика“.  „Уметност одвојити од личног живота, духовног живота. Никако не мешати ово двоје. Не дозволити да изгинете духовно за уметношћу, јер уметност је само један начин постојања“ – истакао је Никола Пејаковић.

Затим је уследила Конференција за новинаре, на којој су гости Владимира Џудовића били чланови екипа филмова „Месо“ и „Нигде“.

Екипу филма „Месо“ предсатавили су Факета Адлагић, глумица, Мардин Адлагић, глумац,  Никола Пејаковић,  сценариста, глумац у филму, Бранко Јанковић, глумац у филму. Потписан је уговор за Кости, који је веома значајан за нас, као и за глумце који ће играти у њему.

Никола Пејаковић је овом приликом рекао: Ми свој посао радимо најбоље што можемо, а синоћ сте видели део тог резултата – филм „Месо“. Примарни циљ нам је био да урадимо серију, да то буде добар посао. Филм је монтиран након серије. Филм нисам гледао. Биће врло занимљиво да пратимо живот филма. Филм „Месо“ је позван на Међународни филмски фестивал у Монтреалу.  Филм ће живети,  живот тог филма биће ветар у леђа, ветар испод крила према „Костима“, а касније и  у трећем делу,  „Кожи“.

У другом делу конференције гостовали су сценариста и режисер филма „Нигде“,  Предраг Велиновић, као и Милорад Глушица, директор фотографије. Филм „Нигде“ је савремена драма у две временске равни- о људима који читав живот чекају да крену са животом, а онда им живот прође. Велиновић је истакао да је основна идеја филма да постоје паралелни животи, паралелне стварности у животима свих нас.velinovic

Након конференције за новинаре, одржан је Симпозијум поводом Фестивала филмског сценарија „ТВ филм на филмском фестивалу“  на коме су реч имали главни уредник Културно уметничког програма РТС-а Небојша Брадић, и шеф Редакције културно уметничког програма Марко Новаковић.  Уводну реч је дао Небојша Брадић, осврћући се на актуелно приближавање форми тв филма и играног филма., говрећи сиз позиције уредника Културно уметничког програма. Тв филм и серија су важни јер подижу углед  РТС-а као телевизијске куће.

Марко Новаковић је истакао да се укида граница између тв филма и играног филма,а граница се укида из више разлога.bradic

У сали врњачког биоскопа приказане су три драме Београдска трилогија, Биљане Србљановић, Павиљони, Милене Марковић и Не играј на Енглезе, Владимира Ђурђевића.treci festivalski dan 1

На Летњој позорници приказана су два филма која су у такмичарском програму „Изгредници“ , сценаристе Ђорђа Милосављевића, Милана Коњевића, у режији Дејана Зечевеића, у главним улогама Предраг Ејдус, Светозар Цветковић, Борис Исаковић, Младен Совиљ: „Проклети пас“ сценариста и режија Драган Пешикан – у главним улогама Жика Тодоровић, Нина Сеничар, Јелена Галов, Игор Первић, Иван Јевтовић, Милош Влалукин.

 

 

 

 

 

 

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial