Skip to content

Document Header

КОНЦЕРТ ХОРСКЕ МУЗИКЕ У ЗАМКУ КУЛТУРЕ „ИСТОЧНИК ЖИВОТНИ“

КОНЦЕРТ ХОРСКЕ МУЗИКЕ У ЗАМКУ КУЛТУРЕ „ИСТОЧНИК ЖИВОТНИ“ published on

Градски мешовити хор „Vox lychnidos“ из Охрида наступио је 19. октобра у Замку културе са врњачким Хором „Абрашевић“.

На репертоару врњачког хора нашле су се песме „Amazing grace“, „Херувимска песма“, „Тихо ноћи“, „Господи помилуј“… Македонски хор интерпретирао је композиције Чајковског, Мокрањца, Леонтовича, Гавриловског, као традиционалну афричку песму „Сиахамба“. Хорови су својим успешним наступима потпуно освојили публику у Закму и били награђени великим заслуженим аплаузима.

Хор „Vox lychnidos“ оформљен је педесетих година прошлог века. Учествовао је на бројним хорским међународним фестивалима као и на државним и регионалним смотрама. Сарађује и одржава заједничке концерте са хоровима из више држава у региону и шире. Својеврсни је културни амбасадор града Охрида и Републике Северне Македоније. Од 2015. године хором руководи диригент Бурим Хидри.

Мешовити хор „Абрашевић“ датира од 2014. године, настављајући традицију КУД-а основаног 1946. године. Хор броји око 30 чланова, а репертоар обухвата преко 150 песама. Одржао је велики број концерата духовног, ревијалног, хуманитарног карактера, као и на спортским приредбама, при том успешно наступајући и ван граница Србије у Бугарској, Грчкој и Северној Македонији. Сарађује са хоровима и групама из Краљева, Крушевца, Трстеника, Лучана, Етно групом „Руно“ из В. Бање, као и са хоровима „Орфеј“ из Бугарске, „Пензионер“ из Прилепа и „Лихнидос“ из Охрида. Хором руководи диригент Милутин Предолац који води световни репертоар, а од ове године диригентица Катарина Аксентијевић води духовни репертоар песама.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial