Skip to content

Document Header

КОНЦЕРТ НОРВЕШКИХ СТУДЕНАТА

КОНЦЕРТ НОРВЕШКИХ СТУДЕНАТА published on

НОРВЕЖАНИ ОДУШЕВИЛИ „НИШКОМ БАЊОМ“

Норвешки студенти из града Левенгера заказали су за 31. август концерт испред врњачког Биоскопа. Врњчани су у протеклој деценији имали прилику да слушају како Норвежани свирају, јер они су сада једанаести пут свирали по познатом обрасцу ред српских ред норвешких мелодија и песама. Углавном после једног оваквог музичког догађаја сви буду задовољни и извођачи и публика што показују аплаузи публике.

Овом хепенингу највише је кумовао Улав Гоберг (59) Норвежанин који се бави туризмом и који је у Србији био више од сто пута и нашу земљу доживљава као своју другу домовину. Улав Гоберг је довео студенте Музичке академије из Левангера на семинар у Горњи Милановац, на коме су студенти увежбавали српске, циганске, балканске и норвешке композиције. Све то представили су на врњачкој Променади.

Двадесетак студената, представило  се бањској публици изводећи  српске  и норвешке  песме. Концерт је отпочео инструменталом „Прелаз коло“,  затим је уследила песма из Норвешке „Bruremarch – Choir“ а capella и „Grevling I toke“, уследиле су српске песме „Ај поласте кићени сватови“ а capella и „Ајде Јано коло да играмо“. У наставку програма изведене су и „Kom“ – а capella и „Liten fugell“, „Росна Ливада“, „Tore tang“, „Густа ми магла паднала“, „Старо оро, „Lewa Livet“ и „Нишка Бања“.  

Према речима водитеља млади музичари – Норвежани имали су трему, али када су видели да су лепо прихваћени трема је нестајала а музикалност све више долазила до изражаја. Највише аплауза добили су за извођење „Нишке Бање“ па су је Норвежани извели и на БИС.

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial