Skip to content

Document Header

КОНЦЕРТ У ПОДНЕ

КОНЦЕРТ У ПОДНЕ published on

КОНЦЕРТ У ПОДНЕ: КЛАВИРСКИ „ВД ДУО“

Замак кутуре, 9. октобра, испуњавали су звуци клавира. Композиције Јохана Себастијана Баха, Георгија Свиридова и Зорана Христића интерпретирале су Виолета Шаренац и Драгана Димић,  клавирски „ВД ДУО“.

Георгиј Свиридов компоновао је свиту од девет ставова, музички илуструјући новелу Александра Пушкина „Мећава“. Уметнице су извеле неколико ставова, а Виолета Шаренац упознала је публику са радњом приче која је инспирисала Свиридова.

Главни јунаци су Марија, Владимир и хусарски пуковник Бурмин, за којег се Марија забуном удала. Маријини имућни родитељи нису одобравали удају за сиромашног армијског потпоручника Владимира. Двоје младих се јако волело и одлучили су да се тајно венчају. Због јаке мећаве, младожења је залутао, а стицајем околности Марија се у мрачној сеоској цркви венчава са непознатим младићем. Владимир одлази у рат и гине. По завршетку рата Марија се заљубљује у пуковника Бурмина који јој признаје да је ожењен забуном и они спознају да су се већ венчали.

Драгана Димић је са 15 година уписала ФМУ у Скопљу као најмлађи студент до тада, у класи проф. Јасмине Чакар. Наступа и као солиста. Сарађивала је са великим бројем реномираних уметника. Наступала је у Паризу, Бечу и широм Србије. На Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу редовни је професор на Катедри за клавир. Њени студенти освојили су велики број првих награда и лауреата на међународним такмичењима.

Виолета Шаренац студије клавира уписала је у Београду у класи проф. Андреје Прегера, дипломирала у класи проф. Невене Поповић, а постдипломске студије завршила у класи Даринке Михајловић. Ванредни је професор на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу. Проширила је своје уметничко ангажовање обрађивањем различитих тема из области пијанизма и пијанистичке педагогије. У теоријско уметничком раду остварила је високо цењена предавања.

О успешности дуа који је наступио у Замку културе говори и чињеница да је композитор Христић „ВД ДУУ“ посветио три дела за клавир четвороручно од којих је публика имала прилику да чује „Адађо“ и „Руфурија“.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial